Egyre kevesebb van ebből a halból: búcsúzhatunk sokak kedvencétől?

Egyre kevesebb van ebből a halból: búcsúzhatunk sokak kedvencétől?

agrarszektor.hu
Pénteken a norvég hatóságok bejelentették, hogy a vadlazac horgászatát tovább korlátozzák, mert vészesen lecsökkent az állomány és az intézkedést csak akkor vizsgálják felül, ha elegendőnek ítélik a visszatérő lazacok számát. „Miután évek óta csökken az ívásra a folyókon felfelé úszó lazacok száma, szükségesnek tartjuk ezért az óvintézkedéseket” – idézte az AFP francia hírügynökség Ellen Hambrót, a Norvég Környezetvédelmi Ügynökség vezetőjét. 

Már csak néhány napig jelentkezhet a Portfolio agrárdíjaira!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 22-ig!

Miután kikeltek és több évet töltöttek az édesvízben, a vadon élő lazacok kimerészkednek a tengerbe, ahol egy-három évet töltenek, mielőtt visszatérnek a folyójukba szaporodni. Általában ekkor fogják ki őket a hobbihorgászok. Az ívásra visszatérő lazacot száma azonban évek óta csökken, rekord alacsonyra esett 2021-ben és 2023-ban. A fejlemény aggasztja a környezetvédelmi hatóságot, amely amiatt már június 24-én 33 folyót és tengervizet zárt le Norvégia teljes déli partvidékén a vadon élő lazacok horgászata elől - írja a Világgazdaság.

EZ IS ÉRDEKELHET

A lazacgazdálkodással foglalkozó tudományos tanács – a Környezetvédelmi Ügynökség által létrehozott független testület a fjordokban víz alá helyezett ketrecekben történő lazactenyésztést okolja. Ezekben a halgazdaságokban rengeteg halat zsúfolnak össze, emiatt elszaporodnak a kórokozók, melyek megfertőzik a közelben úszó szabad vadlazacokat. Mindemellett a klímaváltozás nagymértékben befolyásolja a lazacok táplálékláncát. Norvégia biztosítja a világ tenyésztett lazacának jelentős részét, ez 2022-ban 1,5, 2023-ban 1,2 millió tonna exportot jelentett. Ez az ország legnagyobb nemzeti bevételi forrása, a norvég lazactermelők működési haszonkulcsát 45 százalékra becsülték.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?