Rárontanak a Tescóra a dühös magyar gazdák

agrarszektor.hu
Demonstrációt tartanak április 28-án a budaörsi Tescónál a tejtermelők. A tiltakozással azt akarják elérni, hogy a kiskereskedők csökkentsék az árletörő hatású tej- és tejtermék importot. Rövid időn belül ez lesz a harmadik hazai gazdálkodói megmozdulás az alacsony tejfelvásárlási árak miatt.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Április 28-án tartják újabb demonstrációjukat az alacsony tejfelvásárlási árak miatt tiltakozó hazai tejtermelők - jelentette be a demonstrációs bizottság. Az állattartók ezúttal a Tesco budaörsi áruházának közelében vonulnak fel.

A tiltakozás oka, hogy a hazai tejfelvásárlási árak folyamatosan csökkennek. A termelők szerint a kilónkénti átlagár 69 forintra esett, miközben az önköltség eléri a 100 forintot is. Így az átvételi árak támogatásokkal együtt sem fedezik a termelési kiadásokat.

A mai felvásárlási árakkal Magyarország a 26. helyen áll az uniós tagországok között. Az alacsony árakban közrejátszik az is, hogy az üzletláncok nyomott árakon importálnak és értékesítenek külföldi tejtermékeket. A termelők szerint ilyen a Tesco is, amely az UHT-tejek legnagyobb forgalmazója. Bár a hipermarket azt ígérte, módosít értékesítési magatartásán, gyökeres változás nem történt - állítják az állattartók.

A helyzet érdekessége, hogy a Tesco is tagja a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanácsnak (TT), ahol a termelők képviselői is jelen vannak. Mára egyébként a Tesco mellett más üzletláncok - az Auchan, a Penny, a Coop, a Reál és a CBA - is a szervezet tagjává váltak, és belépési kérelmet nyújtott be az Aldi is. Többségük azonban a gazdálkodók szerint a terméktanácsi csatlakozás és a termelői tiltakozások ellenére is forgalmaz importból származó, olcsó tejtermékeket.

Az április 28-i demonstráció rövid időn belül a harmadik termelői tiltakozás lesz a veszteséget okozó hazai tejpiaci árviszonyok miatt. A gazdálkodók először március 18-án demonstráltak nagykereskedő cégek telephelyei előtt. Második alkalommal pedig április 4-én Budapesten vonultak fel teheneikkel.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06