Ezért mehet ki szép lassan a divatból a parafadugó

agrarszektor.hu
A korábbi 95 százalékról 62 százalékra csökkent a legutolsó, 2009-es adatok szerint a parafadugóval lezárt borok mennyisége, és e tendencia valószínűleg azóta tovább erősödött. A parafadugó penészedése ugyanis kellemetlen "dugóízt" és illatot kölcsönöz a bornak, ezért egyre több borász a csavaros kupakok használatára áll át. Ugyanakkor a borászokat is megosztja "a parafadugó kontra csavaros kupak" kérdés, mert például a parafadugó kevesebb oxigént enged be az üvegbe a csavaros kupaknál.

Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!

Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

A parafadugó penészedése egyaránt érintheti a fiatal és a régi, a fehér és a vörösborokat is, sőt még a pezsgőt is. A fertőzés leginkább arról ismerhető fel, hogy a bornak kellemetlen íze és illata van, miközben parafadugó kívülről sértetlennek tűnhet. A kellemetlen íz kialakulásakor ugyanis az esetek túlnyomó többségében a parafadugó optikailag nem változik meg - írja a bbc.com.

A parafa penészt/betegséget egy TCA néven ismert kémiai vegyület okozza. A TCA-t olyan apró, levegőben lévő gombák hozzák létre, amelyek a parafához kapcsolódnak.

Sokan nem is gondolnák, de egy 2007-es tanulmány szerint a parafa penész tízből egy dugót érint. Nem meglepő tehát ezek után, hogy egyre jobban terjed világszerte a fém csavaros borospalackok gyártása.

A parafadugós boros palackok a kilencvenes években még a 95 százalékát tették ki a boroknak, ez 2009-re 62 százalékra csökkent, és e tendnecia valószínűleg azóta tovább erősödött.

Ez a portugál parafagyártói számára a legrosszabb, mivel a világ parafatölgy erdeinek fele ott található. 2003-2004 körül egyes piacokon már annyira rossz volt a helyzet, hogy úgy tűnt, nem nagyon lesz jövője a parafának. Ez leginkább Ausztráliát és Új-Zélandot érintette.

Ausztrália egyik nagy borászata már 2004-ben úgy döntött, hogy az összes borára csavaros kupakot tesz, ugyanis a boraik 10-15 százalékával volt akkor TCA és oxidációs probléma - közölte a bbc.com. A világ modernizálódik, ezért is döntöttek a csavaros kupakok mellett. Ezzel szemben Amerikában és Európában a borok többsége még mindig parafa dugós. Amellett, hogy ez a hagyományos boros palack ismérve, a parafadugó a hosszú évek alatt bizonyította, hogy kevesebb oxigént enged be az üvegbe és segíti a borok érését is, ellentétben a csavaros kupakkal. Ezt pedig egyes borászok és szakértők a paradugó egyértelmű előnyére írják.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Kistermelőknek és fiatal gazdáknak most 50% kedvezménnyel! Decemberben ismét Agrárszektor konferencia!
EZT OLVASTAD MÁR?