Elképesztő adat: rengeteg túlsúlyos ember él a világban

agrarszektor.hu
Mintegy 2 milliárdra tehető a túlsúlyos felnőttek száma világszerte, az elhízottak pedig közel 650 millióan vannak. Latin-Amerikában a legrosszabb a helyzet, ahol több mint 95 millió elhízott felnőtt él.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A rossz táplálkozás, az elhízás és a túlsúly minden formáját fel kell számolni Latin-Amerikában és a Karib-térségben - hangsúlyozta az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO). A térségben az éhezés szinte csak másodlagos probléma, mivel az öt év alatti gyerekek 7 százaléka, a felnőtt korú lakosságnak pedig 20 százaléka túlsúlyos.

Fontos lenne a friss, helyben termett élelmiszerek fogyasztása a feldolgozott ételek helyett, ezért az élelmezési rendszerek radikális átalakítására szólította fel a FAO Latin-Amerika és a Karib-térség vezetőit. A túlsúly és az elhízás ugyanis "globális járvánnyá" nőtte ki magát és a fejlődő, valamint a fejlett országokat egyaránt sújtja.

A FAO adatai szerint 1,9 milliárd felnőtt túlsúlyos, 650 millió pedig elhízott világszerte. Az egyik legrosszabb helyzet Latin-Amerikában van, ahol 96 millióra tehető az elhízott felnőttek száma.

Az elmúlt három évben ugyanakkor 40 millióról 42,5 millióra emelkedett az éhezők száma is Latin-Amerikában és a Karib-térségben. Ahhoz, hogy ez a trend visszafordítható legyen, az országoknak hatékonyabb szociális, gazdasági és termelést szabályozó politikákat kell kidolgozniuk. A szociális védőhálót és a családi gazdálkodók támogatását kombinálva, valamint a vidéki szegénység csökkentésével fejlődhet csak a két terület - emelte ki a FAO.

Az egész világ élelmezési és mezőgazdasági rendszerén látszanak a klímaváltozás jelei. A közelmúltbeli természeti katasztrófák - a mexikói földrengés vagy a Közép-Amerika partjai mentén tomboló hurrikánok - is egyértelműen mutatják, hogy Latin-Amerika és a Karib-térség mennyire kitett a szélsőséges éghajlati változásoknak.

A FAO azt tanácsolja a térség országainak, hogy olyan mezőgazdaságot hozzanak létre, amely megfelelően képes alkalmazkodni az éghajlatváltozás hatásaihoz, de ezt úgy kell tenniük, hogy közben kellő figyelmet fordítanak a vidéken élő szegényekre is. Ugyanakkor a gazdálkodás, az élelmiszertermelés és a turizmus szempontjából is egyaránt fontos a biológiai sokféleség megőrzése, amely e területeken a növény- és az állatvilágban is egyaránt gazdag.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?