Almaháború: az agrártárca szerint megfelelő ár kell a gazdáknak

agrarszektor.hu
Támogatja az Agrárminisztérium az almatermelők minden olyan megmozdulását, amelyek a méltányos almaátvételi árak elérését szolgálják. A tárca szerint a felvásárlóknak és a feldolgozó üzemeknek megfelelő árat kell fizetniük az almáért.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az idén is kialakítható olyan felvásárlási ár az ipari alma piacán, amely a termelőknek és a feldolgozóknak is egyaránt kedvez - írja közleményében a minisztérium. Támogatják ugyanakkor az almatermelő gazdák minden olyan megmozdulását, összefogását és érdekérvényesítő tevékenységét, amelyek a méltányos almaátvételi árak elérését szolgálják, illetve fontosnak tartják, hogy a termelők megfelelő árat kapjanak az almáért mind a felvásárlóktól, mind pedig a feldolgozó üzemektől.

Ahogy az agrárszektor.hu is írta, a legnagyobb agrár-érdekképviseletnek számító Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) a minap közleményben hívta fel a figyelmet arra, hogy az ipari alma 13 forintos jelenlegi kilónkénti felvásárlási ára mellett a termelők önköltsége, vagyis a betakarítás és a beszállítás költsége sem térül meg, és ez a szövetség szerint rendkívül méltatlan helyzetbe hozza a gazdákat. A Magosz ezért minden jogszerű intézkedést meg kíván tenni a piaci feszültség rendezése és a gazdák méltánytalan helyzetének megszüntetése érdekében.

Magyarországon az idei almatermés 720 ezer tonna körül várható, amely meghaladja a korábbi években tapasztalt termésmennyiséget,de jelentősen elmarad a 2014-ben betakarított 920 ezer tonnás rekordterméstől. Az ipari alma árát ugyanakkor az almasűrítmény világpiaci ára határozza meg, amely elsősorban a kínai almatermés mennyiségétől és a kínai almasűrítmény exportvolumenétől függ.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?