Bepöccentek a tejtermelők: kedden a Penny Market központjához vonulnak

agrarszektor.hu
Kedden a Penny Market alsónémedi központja előtt tüntetnek a tejtermelők az áruházban árult olcsó tej miatt - írja a hvg.hu. A terméktanács bejelentést tett a hatóságokhoz is. A tejtermelők szerint még Szlovákiában is drágábban árulják az üzletláncban most akciósan árult tejet.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Csütörtökön hirdette meg a Penny Market az akciós tejet, egy hétig a 149 forint helyett 135 forintért kapható a másfél százalékos UHT tej. Kedden az egyhetes akció miatt tüntetnek a termelők, pont az akció lejárta előtt egy nappal. A Tej Terméktanács, a Nemzeti Agrárgazdálkodási Kamara azonnal reagált, már pénteken bejelentették, hogy mind élelmiszer-biztonsági, mind adóügyi szempontból kérik a termék forgalmazásának kivizsgálását, és demonstrációt is kilátásba helyeztek.

"Miért nem a magyar tejjel akciózik?" - magyarázta a felindulás okait László Róbert, a tejtermelők demonstrációs bizottságának az elnöke, aki egyébként egy makói tejtermelő gazdaság vezetője. A terméktanács demostrációs bizottságának elnöke szerint van bőven magyar tej a piacon, ezért állnak értetlenül az őket váratlanul érintő akció miatt. Az üzletlánc, ráadásul, tagja a Tej Terméktanácsnak, hetekig egyeztettek a terméktanács termelői, feldolgozói, és a kereskedők a közös stratégiáról, most úgy tűnik, hogy a Penny kifarolt a megállapodásból.

A Penny Market közleményében az állt, hogy nem volt elég tej a magyar piacon. A cég mégis levélben közölte a Tej Terméktanács elnökével, hogy rövidesen magyar feldolgozókkal tenderezteti meg a beszerzést. A üzlet azt nyilatkozta, hogy a jogszabályokat betartották, túlnyomórészt magyar alapanyagú tejtermékeket forgalmaznak, csupán egyetlen import termékük van. Valójában a versenyszabályok nem köthetik meg egy uniós tagállammal való kereskedésben az üzlet kezét, de hallgatólagosan megállapodhattak a beszerzésről a felek.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?