Ne csak termeld, add is el: Jó kampánynak is kell a cégér!

Ne csak termeld, add is el: Jó kampánynak is kell a cégér!

Takarék Agrár24
"Boros nemzet vagyunk, ez nem is kérdés. Itt az idő, hogy te is magadba szívd az alapokat elméletben és gyakorlatban is. Kóstold és tudd!" - A fenti idézet a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) által indított "JÓ BOR" kampány egyik platformján, a www.magyarborod.hu oldalon köszönti az olvasót.

Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!

Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

A HNT a kampányában a fiatal felnőtteket (20-35) kívánja ösztönözni a minőségi magyar bor tudatos és mértékkel való fogyasztására. A kampányt egy országos felmérés előzte meg, amelynek eredménye alapján úgy vélték, a magyar fiatalok borral kapcsolatos ismeretei mélyíthetőek, mert a minőségi borélvezet nem feltétlenül jellemző esetükben. A kampány nem titkoltan a fiatal generációnak a magyar borral és annak hagyományaival való megismertetéséről szól.

Valljuk meg, bár kellő öntudattal valóban boros nemzetnek tartjuk magunkat, a kulturált borfogyasztással és borismerettel kapcsolatos edukáció egyik korosztályunknak sem hiábavaló. Az utóbbi években a televízió több csatornáján elterjedt főzős műsorok nyomán megismerkedhettünk a gourmet étkezéshez szükséges minőségi alapanyagokkal, legváltozatosabb elkészítési módozataikkal, és a desszertköltemények megvalósításának trükkjeivel, ám a minőségi ételkísérők ismertetése mintha nem került volna ennyire reflektorfénybe.

"Békeidőben" az ország számos pontján rendeznek helyi borkampányokat, népszerűek a pincészetek által tartott kóstolások, cégekhez szervezett bemutatók. Szűkebb környezetemben, Pécsett és környékén, Villányban, Palkonyán, Siklóson gyakoriak az újborral, a rozéval, vagy általában a villányi borvidék minden ajándékával kapcsolatos események és feltehetően hasonlóképpen történt ez számos más, méltán híres borvidékünkön is. Most, a pandémiától terhes időszakban sorra elmaradnak a nagy érdeklődésre számot tartó tömegrendezvények, fesztiválok. Így valóban korlátozottak e közösségi fórumok lehetőségei, ahol akár a fiatal felnőtt korosztály borokkal, borkultúrával kapcsolatos ismereteit bővíteni lehetne.

A fenti platform "5 PERCES BORSZNOB-KÉPZŐ", "BORBESZERZŐ CHALLENGE", "BORRANDI" kvíz, "FRÖCCS" és hasonló fejezetei kedvcsinálónak alkalmasak és az oldal tartalma vélhetően bővülni, fejlődni fog még. Utóbbiban lehull a lepel a különféle kevésbé elterjedt módozatok keverési arányáról is, melyek egyike pl. a rendkívül szomjas és letűnt dicsőségünket megidézők itala, a "magyar-angol" (6 dl bor + 3 dl szóda). Kiderül a legkínosabbnak tartott borfogyasztással kapcsolatos bűnök listája is, melynek egyik tétele az ifjúkoromban - persze csak mások által - gyakran fogyasztott VBK (vörösboros kóla) is.

Egy rövid tesztet kitöltve a készítők szerint ezek lehetnek kedvenc italaim:

ROZÉ
BIKAVÉR
KÉKFRANKOS
FRÖCCS,
(de érdemes ezeket is kipróbálnom: IRSAI OLIVÉR, KADARKA, TOKAJI SZAMORODNI ÉS ASZÚ)

Összegezve a kezdeményezés mindenképpen hasznos és időszerű - amúgy a teszteredmény is közel jár a valósághoz, így hát egészségünkre! 

Írta: dr. Hoóz András - Takarékbank Agrárcentrum

Támogatott tartalom! A cikk megjelenését a Takarékbank támogatta.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Állattenyésztés

Ki szeretne drágább csirkét venni?

A broilercsirkék tartása drámai fejlődésen ment keresztül, jelenleg azonban egyre növekvő ellenérzéseket vált ki a társadalomban.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Kistermelőknek és fiatal gazdáknak most 50% kedvezménnyel! Decemberben ismét Agrárszektor konferencia!
EZT OLVASTAD MÁR?