Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
Konkrét forintban mérhető értéket nem fogunk bemutatni, elsősorban azokra a különbségekre hívjuk fel a figyelmet, ami a fehér és vörös borfajta előállításában, illetve értékesítésében megfigyelhetők. Számításaink szerint egy literre vetített, nagy területen termesztett hazai fehér fajtából készült bor előállítási költsége 35-40 %-kal olcsóbb, mint a vörösborok esetében. Ennek oka abban keresendő, hogy a vörösbor készítésénél magasabb a szőlő előállítás-, az anyag-, a munkabér és a borkezelés költsége is. Emellett figyelembe kell venni azt is, hogy a hosszabb érlelési idő, hosszabb tőkelekötéssel jár együtt. A fontosabb összefüggéseket az alábbi ábrán szemléltetjük:
A bal oldali diagram - alulról felfelé haladva, azaz a szőlőtermelőtől a kiskereskedőig vizsgálva - az egyes fázisárak közti különbségeket mutatja. Jól látszik, hogy a termelőnek alig 8 %-kal ér többet a kékszőlő. A feldolgozói, literre vetített önköltség 53 %-kal magasabb, míg a palackra vetített már csak 24 %-kal. Ennek az oka, hogy a vörösbor magasabb költségszerkezete "jobban elbírja" a fajlagosan 20-25 %-ot kitevő palackozás költségeit. Tovább haladva a KSH által közölt éves felvásárlói árak 38 %-kal magasabbak a vörösborok esetében (földrajzi jelöléssel ellátott kategóriában), a fogyasztói árakban pedig ugyanazon (2 000-3 000 Ft értékű) árszegmensben 36 %-os különbséget látunk. Ebből arra következtethetünk, hogy a felvásárlók- és a kiskereskedők fizetik meg a vörösbor magasabb előállítási költségét, s ahogy haladunk lefelé a termelési láncon (a szőlőtermesztő felé), úgy kevésbé érvényesül a magasabb hozzáadott érték.
A második diagramunk jelzi, hogy milyen, általunk számított jövedelmezőségi szintet és hektáronkénti jövedelemtömeget (EBITDA) látunk az egyes termékkörökben - feltételezve, hogy egy vállalkozáson belül történik a szőlő termesztése és feldolgozása. Itt azonban megjelenik egy új tételként a lédig fehérborok kategóriája. Az ábrát értelmezve látható, hogy egy hektár szőlő termőterületre vonatkoztatva a legnagyobb eredmény tömeget és marzsot is a vörösbor esetében lehet realizálni, azonban a reduktív fehérborok kategóriája (palackozva!) alig jövedelmezőbb, mint lédig bort előállítani. Ennek oka többek között az, hogy a lédig bor esetében palackozási költséggel nem kell számolnunk, illetve azon szőlőfajták, amelyek például hazánkban a lédig fehérborok jellemző alapanyaga (pl. Bianca), közel kétszer akkora termésátlagot mutatnak például egy olaszrizlinghez képest. Így az utóbbi hiába képvisel egy minőségibb palackos kategóriát, a bőtermőségnek köszönhetően az előbbi közel ugyanazt a jövedelemtömeget megtermeli. S tegyük hozzá azt is, hogy egy liter lédig bor előállítása kevesebb szellemi ráfordítással jár, mint palackos társaiké. Viszont a termőhelyre igényesebb vörös fajták termesztése és a termeléssel járó sokéves munka abszolút kifizetődő tud lenni.
Írta: Héjja Csaba - Takarékbank Agrárcentrum