Ősi tartósítási módszert tart még életben a magyar vidék: ma már alig ismeri valaki

Ősi tartósítási módszert tart még életben a magyar vidék: ma már alig ismeri valaki

Pais-H. Szilvia
A terméselőrejelzések szerint Magyarországon az elmúlt húsz év legalacsonyabb szilvatermése várható. Zala megyében, a Göcsejben ennek ellenére idén sem maradhat el a hagyományos, fatüzelésű kemencés szilvaaszalás. Gyenese Árpádné Kiss Kati az Agrárszektornak arról mesélt, hogy pár hét múlva újra begyújt majd a 70 éves szabadtéri kemencébe, ráadásul a göcseji bioportán az aszalni való gyümölcsök java része saját termesztésből származik. A göcseji falvak régen hagyományos szilvaaszaló települések voltak, ma már azonban nagyon kevesen ismerik ezt a tartósítási technikát.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Zalaegerszegtől 15 kilométerre, a Göcsej legmagasabb pontján, Csonkahegyháton járunk, ahol gazdaságát építi a Gyenese család, amelynek a gyümölcstermesztésen túl a fő profilja a kemencés aszalás. Ők az egyik utolsó őstermelők, aki - munkahely mellett - továbbviszik ezt a régi hagyományt. Pedig nem is olyan régen még a zalai parasztházaknál a szilvaaszaló épp olyan alapvető gazdasági épület volt, mint a pajta vagy a pince. A göcseji falvak (Becsvölgye, Pálfiszeg, Kustánszeg, Csonkahegyhát) hagyományos szilvaaszaló települések voltak, azonban ma már alig akad olyan porta, ahol ismerik ezt a hasznos tartósítási technikát.

A göcseji portán bizakodnak, hogy lesz elég aszalni való szilva

Idén a meggy bőségesen termett, abból sokat tudtak már a nyáron Kiss Katiék a kemencébe rakni. A szilvafáik most még tele vannak, abban bíznak, hogy a termés meg is marad, és pár hét alatt szépen beérnek a szemek. Mint mondta, szerencséjük volt, hogy Csonkahegyhát, ahol élnek, a zalai dombvidék egyik legmagasabb pontján fekszik. Tavasszal itt nem fagyott el úgy a szilva, mint például az ország számos vidékén, az idei baracktermést azonban mind elvitte a fagy. Ugyanakkor körtéből sok termett, így ebből aszalni is tudnak majd.

A sharka vírus a régi zalai szilvafákat szinte mind tönkretette

A göcseji portán régebbi ültetésű, úgynevezett “hosszúszemű" szilvafa 30 darab terem, hagyomány szerint ez a legjobb fajta az aszaláshoz. Emellett Katiék 70-80 fiatalabb ültetésű fát is gondoznak, de azok csak az elkövetkező években fognak számba vehető mennyiségben teremni. Zalában nem is tudnak nagyobb szilvaültetvényről, ahol aszalni való gyümölcsöt termelnek. Így Katiék a leszedett saját gyümölcs mellé az ország más részeiről kénytelenek termést vásárolni. A sharka vírus ugyanis jórészt Zalában is tönkretette a régebbi szilvafákat. A Gyenese család ezért is igyekszik minél jobb kondícióban tartani a fákat, hogy könnyebben átvészeljék a vírust, és megtartsák a termésüket. A legnagyobb baj az, hogy a megfertőződött fáról még érés előtt lepotyog a szilva. 

A védekezést mi sem tudjuk elkerülni, de kizárólag bio minősítésű szerekkel permetezünk, azzal igyekezünk megfogni a betegségeket

 - árulja el.

A szilvaaszalás családi munka, türelem és idő kell hozzá

Zalában hagyományosan október elején fűtötték be először a szabadtéri aszalókat, aztán heteken át forgatták a cserényeket (így hívják errefelé a rácsokat, amikre a szilvát fektetik.) Idén azonban jóval előbbre jár a természet, és minden előbbre jár a kertben. Kati szerint ha minden a tervek szerint alakul, akkor már augusztus utolsó hetében nekiállhatnak az aszalásnak. Nagyon érnek a szilvák, és az a baj, hogy már inkább sülnek a fákon - meséli.

Katiék egy közel 70 éves, nagyszülőktől rájuk maradt fatüzelésű aszalóval dolgoznak, amiben mind a mai napig kiváló minőségű aszalványokat készítenek. Saját erdejükből hozzák a tűzifát, egyébként költségigényes mulatság lenne a kemence fűtése, ugyanis egy-egy aszaláshoz 3-4 köbméter fát is felhasználnak.

A hagyományos gyümölcsaszalás akár több hétig is eltart

Mire végeznek, a gyümölcs tömegének 10-20 százaléka marad csak meg. A szilva esetében 36 órán át, 80 fokon aszalnak, közben a kemencében a cserényeket is cserélgetni kell, amelyik először legalulra kerül, az aztán egyre feljebb és feljebb. Egy cserény 24 óra alatt fordul át, így aszalódik a gyümölcs:

Időnként meg kell rázogatni, át kell válogatni. Időigényes munka ez. Az időjárástól is függ, milyenre sikerül. Ha szelesebb az idő, akkor kikapja belőle a meleget, sokkal nehezebb a munka.

Jobb időben, ha bőségesen terem a szilva, egy szezonban 20-24 mázsát is leaszalnak. Készítenek szilvából magozottat és magnélkülit, de dióval töltve is aszalják, amelynek szintén régi hagyománya van a Göcsejben. A magozáshoz és a dióval töltéshez elkel a szorgos kéz, rendkívül időigényes és aprólékos munkák ezek, ilyenkor a rokonok is besegítenek a családnak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 15. 12:02