Megcsappant a mézkészlet: most még nem késő beszerezni a kedvenceket

Megcsappant a mézkészlet: most még nem késő beszerezni a kedvenceket

agrarszektor.hu
Január közepére megcsappant a somogyi mézkészlet. A szakemberek azt tanácsolják a rendszeres mézfogyasztóknak, hogy jól teszik, ha bespájzolnak a kedvenc fajtákból.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az akácmézből tavaly a korábbi évek mennyiségének nagyjából negyede lett, de repcéből is jóval kevesebbet pörgettek a méhészek, közölte Somogyi-Magyar József, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) marcali szervezetének elnöke. A szakember elmondta, hogy a tagok most már a maradék készletet osztják be, írta meg a sonline.hu.

Mészáros János, a Zselici Méhész Egyesület elnöke szerint gyorsan fogy a mézkészlet. Közismert, hogy a 2020-as idény katasztrofális volt a somogyi méhészek számára. A kedvezőtlen időjárás miatt a szokásos évekhez képest összességében 50-60%-kal kevesebbet pörgettek a méhészek, mondta az egyesület elnöke. Egy átlagos évben nagyjából 1400-1500 tonna mézet állítanak elő a megyében. Mészáros János elmondta, hogy a kevesebb méz egyes esetekben 20-30%-os áremelkedéshez vezetett. Az akác kilója 2020 januárban 1900-2000 forint volt a piacokon, most nagyjából 2500-2900 forint, s az 1800 forintos hárs legalább 2300 forintra drágult, egyes helyeken 2800 forintot is kérnek érte. A vegyes, a repce- és a napraforgóméznél is legalább 20%-os áremelkedés figyelhető meg.

A mostani helyzetet figyelembe véve előfordulhat, hogy a vásárlók kedvenc portékájukból áprilisban már alig találnak a piacokon. Lesz méz, ám könnyen bekövetkezhet, hogy az akácból a mostaninál is lényegesen kevesebb

- tette hozzá Mészáros János.

A kevés méz felvitte az árakat, ami a vásárlóknak nem jó, hangsúlyozta a szakember. A méhészeknek viszont végre van többletbevételük, így talpon maradhatnak. Ebből a pénzből nem a Kanári-szigetekre utaznak, hanem a vállalkozásukat fejleszthetik. Tavaly a gyenge eredmények miatt egyesek abbahagyták a méhészkedést, ám ez a pálya nem olyan, hogy egyik napról a másikra újra lehet kezdeni, mutatott rá Mészáros János.

Petrus Lajos, a Kaposvár és Térsége Méhészeinek Egyesülete elnöke elmondta, hogy nemcsak a környékbeli méhészeknél, de nála is alig maradt eladó méz. Már csak alig 150 kiló akáca van, nagyjából 150 kiló hársméz és négy mázsa repceméz elfogyott.

Ha jobb lesz a szezon, s több méz jut a piacra, akár kilónként 150-200 forinttal olcsóbb lehet az akác ára. Eddig nem érkezett hír nagy méhpusztulásról, örülnék ha jó idő lenne tavasszal

- jegyezte meg Petrus Lajos.

Mészáros János szerint újabban kisebb mennyiségben, külföldről behozott mézet hirdetnek a legnagyobb közösségi oldalon. Bár lehet, hogy némelyik termék olcsóbb, mint a hazai, de a magánimportban beszállított bizonytalan eredetű áru megvételét nem tanácsolja. Szerinte kizárólag megbízható minőségű, helyi portékát célszerű beszerezni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?