Már a romlandó ételt sem kell lefagyasztani: meglepő módszerrel tartósítana egy cég

Már a romlandó ételt sem kell lefagyasztani: meglepő módszerrel tartósítana egy cég

agrarszektor.hu
Szén-dioxiddal tartósítaná egy cég az élelmiszereket, hogy fagyasztó helyett akár a polcon is lehessen tartani őket. A fagyasztott sült krumplin már működik a módszer.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Olyan eljárást dolgozott ki egy New York-i cég, amellyel az alapvetően romlandó ételeket nem szükséges még csak lefagyasztani sem: szobahőmérsékleten tárolhatók - írja a HVG. A Farther Farms megoldásának alapja hasonlít a pasztörizáláshoz, amelynek során a termékeket hirtelen, magas hőfokon kezelik, így a keletkező gőz elpusztítja a romlási folyamatot beindító patogéneket. A vállalkozás ehelyett nyomású, viszonylag magas hőmérsékletű szén-dioxiddal kezeli a különféle termékeket, ami a kísérleteik során ugyancsak hatékonynak bizonyult a mikroorganizmusok és az enzimek által beindított folyamatok inaktiválásában. A módszer előnye, hogy a tápértékéből alig veszít az élelmiszer, a felhasznált szén-dioxid pedig egy zárt rendszerben újra felhasználható.

A Farther Farms elsősorban a feldolgozott élelmiszerek tartósítására tervez összpontosítani. A félkész sültkrumplinál már működik a módszerük: ahelyett, hogy fagyasztani kellene, akár a polcon, szobahőmérsékleten is eláll 90 napon át. A megoldást zöldségeken, salsa szószon, tejtermékeken és főtt csirkehúson is sikerrel tesztelték.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?