Az Óperenciás-tengeren, és a húson is túl… - bővül egy új piaci szegmens

Az Óperenciás-tengeren, és a húson is túl… - bővül egy új piaci szegmens

Takarék Agrár24
Már egy korábbi írásunkban is feszegettük azt a témát, mely a közeljövőben egyre komolyabb konkurenciát fog teremteni a hagyományos húselőállító termékpályák szereplői számára, nemcsak a termelés, de a befektetések területén is. Ahogy akkor írtuk, az iparági befektetői elköteleződéssel foglalkozó szakértők határozottan állítják, hogy a befektetői közösség az élelmiszer ellátási lánc radikális átalakítása felé vette az irányt, köszönhetően a technológiában rejlő óriási társadalmi és gazdasági potenciálnak. Ennek az átalakulásnak jelenleg a kezdetén járunk, de már most is látható, hogy az alternatív fehérjék ízben, állagban és árban sokkal hamarabb válnak teljesen egyenrangúvá a hagyományos állati fehérjékkel, mint azt korábban feltételeztük.

Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!

Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

EZ IS ÉRDEKELHET

…és így jutottunk el oda, hogy a Beyond Meat a 18. héten piacra dobta húsmentes hamburgerpogácsájának legújabb változatát. A Beyond Burger első "formulájának" 2016-os bevezetése óta a húspogácsákat már több mint 28 000 kiskereskedelmi egységben forgalmazzák az Egyesült Államokban. A járvány előtt az éttermek és büfék a Beyond teljes forgalmának mintegy felét adták, de a válság miatt ez az arány nagy mértékben eltolódott az élelmiszerüzletek javára. Ebből is kifolyólag kiskereskedelmi forgalmuk 76 százalékkal, 62,1 millió dollárra nőtt a 2020. negyedik negyedévben.

A fogyasztók szeretik az állati eredetű fehérjéket - olyannyira, hogy 2020-ban 574 millió tonna húst, tenger gyümölcseit, tejtermékeket és tojást fogyasztottak - fejenként majdnem 75 kilogrammot. Ez a mennyiség még mindig növekszik, különösen a fejlődő országokban. Ezt meghaladva nőnek azonban az aggodalmak is az általunk elfogyasztott állatok tartásának környezeti költségeivel, az állatjóléttel és az emberi egészségre gyakorolt hatásokkal kapcsolatban is. 
A globális alternatív fehérjepiac értékét 2019-ben 14,95 milliárd USD-re mérték iparági elemzések. Állításuk szerint az alternatív fehérjék piaca 2035-re el fogja érni a legalább 290 milliárd dollárt, köszönhetően a fogyasztók által támasztott felfutó keresletnek. 
Az alternatív fehérjék az elmúlt néhány évben hiánypótló termékből szinte mainstream jelenséggé váltak. A fogyasztók hamarosan a világ tíz legnépszerűbb ételéből kilencet - különösen azokat, amelyekben kevésbé strukturált húst, például darált marhahúst használnak - a majd kedvező árú alternatív fehérjékből készíthetnek.

A Beyond Burger 3.0-t hétfőtől (2021.05.03) kapható az USA élelmiszerüzletekben, mindazonáltal júniusra a termék az éttermekbe is megérkezik a tervek szerint.

Chuck Muth, a vállalat stratégiai igazgatója szerint a hús alternatíváinak fejlesztése segít a vállalatnak megtartani piaci részesedését, még akkor is, amikor egyre több versenytárs, például a Tyson Foods és a Kellogg is kínál húsmentes hamburgert. Véleménye szerint, a kategória egyik első szereplőjeként kiemelkedő pozícióban vannak, ugyanakkor ez a jövőben csak akkor tartható, ha továbbra is innovatívak maradnak és termékeik fejlesztésére összpontosítanak.

Végső soron a Beyond Meat a hagyományos húsipari termelőket tekinti igazán versenytársnak. Ezért igen komoly erőfeszítéseket tesznek az ízélmény, valamint a beltartalmi értékek javítására. A hamburgerpogácsa (húspótló) koleszterint egyáltalán nem, zsírt pedig 35 százalékkal kevesebbet tartalmaz, ráadásul kalóriatartalma is kevesebb, mint a marhahúsból készült húspogácsáké.

Stratégiájuk szerint, 2024-re elejére el tudják érni a marhahússal való árparitást, ezzel is arra ösztönözve a húsimádó fogyasztók egy részét, hogy térjenek át az általuk forgalmazott termékekre. A vállalat a hamburgerek új változatát először négyes csomagolásban - később kétcsomagos és egykilós kiszerelésben is - fogja értékesíteni, 9,99 dolláros ajánlott kiskereskedelmi áron. Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának adatai szerint egy kiló marhahúspogácsa, amelyből körülbelül négy hamburger készül, átlagos ára 2021-ben a 17. héten 2,93 dollár volt.

A Beyond Meat részvényei az elmúlt 12 hónapban 21%-kal emelkedtek, így a vállalat piaci értéke 8,33 milliárd dollár. Az első negyedéves eredményekről várhatóan május 6-án számolnak majd be, így érdemes figyelni az elért teljesítményüket.

Nem véletlenül kerülhetnek szóba ezek a több hagyományos mezőgazdasági ágazatot is látványosan érintő hírek, mivel ezek a jövőben igen komoly hatást fognak gyakorolni, a fogyasztói szokásokra, a viselkedésre és nem mellesleg a befektetői elképzelések irányára is. Az iparági szakértők közül Jim Mellon, a Moos Law szerzője is arra tippel, hogy az alternatív fehérjék nagy mértékben fogják megváltoztatni a globális élelmiszeripart.

A jövőre való felkészülés része a hazai mezőgazdaság szereplői számára is a költséghatékony termelés. Az ehhez szükséges beruházások pályázati forrásokkal, valamint az önerőt kiegészítő, a Takarékbank Agrárcentrum szakértő finanszírozói által elérhető hitelekkel jól tervezhetőek. 

Írta: Dózsa Gergely, Takarékbank Agrárcentrum

Támogatott tartalom! A cikk megjelenését a Takarékbank támogatta.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Állattenyésztés

Ki szeretne drágább csirkét venni?

A broilercsirkék tartása drámai fejlődésen ment keresztül, jelenleg azonban egyre növekvő ellenérzéseket vált ki a társadalomban.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Kistermelőknek és fiatal gazdáknak most 50% kedvezménnyel! Decemberben ismét Agrárszektor konferencia!
EZT OLVASTAD MÁR?