Így hódítaná meg a külföldi piacot Magyarország egyik legnagyobb sertésfeldolgozója

Így hódítaná meg a külföldi piacot Magyarország egyik legnagyobb sertésfeldolgozója

agrarszektor.hu
A Kometa Magyarország egyik legnagyobb sertésfeldolgozója, 1994 óta működik Kaposváron. A cég több, mint 800 munkavállalót foglalkoztat, ami csaknem a duplája a nyolc évvel ezelőttinek, ezzel Kaposvár és Somogy megye egyik legnagyobb munkaadója. Az eredetileg olasz családi tulajdonban álló vállalat beruházásainak összértéke az elmúlt 10 évben meghaladta a 8 milliárd forintot, a forgalma az elmúlt 8 évben csaknem megháromszorozódott.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Kométa árbevétele 2019-ben 46 milliárd forint volt, majdnem felerészt külföldi értékesítésből. A 2020-as éves forgalom megközelítette az 54 milliárd Ft-ot, idén pedig már 60 milliárdos forgalomra számítanak. Termékeit főként a hazai piacon értékesíti, de a világ több mint 40 országába is exportál - hangzott el a 15. Coop Rally versenyen.

Fejlesztések, fejlődés

Magyarország Kormánya 2020 nyarán stratégiai megállapodást kötött a KOMETA 99 Zrt-vel. Tervei szerint a vállalat a több tízmilliárd forintos fejlesztés révén néhány éven belül több, mint kétszeresére növeli termelési kapacitását, és több száz új munkahelyet teremt Kaposváron.

Magyar viszonylatban a legnagyobbak közé tartozik a cég, de az európai piachoz még kicsi, így még látunk lehetőséget a bővítésre

 - mondta el a stratégiai megállapodás kapcsán Giacomo Pedranzini. Az ügyvezető igazgató arra is számít, hogy a stratégiai megállapodás segít a fejlesztési terveik megvalósításában és a Kometa külföldi piacszerzésében. A kormánnyal kötött stratégiai megállapodás értelmében számítanak többek közt a Kometa részvételére a dél-dunántúli sertésintegráció kiépítésében is. Pedranzini kifejtette, hogy a mezőgazdaság és az élelmiszeripar kiemelt fontosságú iparágak, várakozása szerint a fejlesztések nem állnak meg a vállalaton belül, hiszen az egész térség mezőgazdaságát fellendíthetik.

2021-ben több mint 5 milliárd forintos tőkeemelést hajtott végre a Kometa, miután két új befektető, az MFB Invest Zrt. és a horvát Zito-csoport szavazott bizalmat a cégnek. A két új befektető - a kaposvári önkormányzat mellett - kisebbségi tulajdonos lesz, a cég többségi tulajdonosa továbbra is az olasz Pedranzini és Ruffini család.

Egészség és környezettudatosság

A vállalat kiemelt figyelmet fordít a korszerű táplálkozás elősegítésére. Termékei hozzáadott glutamát mentesek, szójamentesek, gluténmentesek és a termék típusától függően laktóz-, és tejfehérje mentesek és magas hústartalommal rendelkeznek. A 2018-ban indított sócsökkentési programjának köszönhetően már az első évben több, mint 50 tonnával kevesebb sót használtak fel a termékekhez, úgy, hogy az ízélmény változatlan maradt. A kék címkével jelölt termékei sótartalmát már 25 százalékkal csökkentette. Jelenleg a teljes húskészítmény-paletta közel több, mint 80 százaléka sócsökkentett, de folyamatosan kerülnek be új termékek a programba.

A Kometa az első olyan hazai húsipari vállalat, amelyik mellékterméküzemmel rendelkezik, melyet idén májusban adtak át. Ez lehetővé teszi a húsfeldolgozás során keletkezett vágóhídi melléktermékek feldolgozását is. Az üzem működésének köszönhetően évente 6000 tonna vágóhídi hulladék külső megsemmisítése és/vagy utaztatása helyett 4000 tonna értékesíthető terméket állítható elő. Termékeit egy tető alatt, azonnali feldolgozással készíti, ami kevesebb hűtést és logisztikai folyamatot igényel, így energiát spórolnak és kisebb a károsanyag kibocsájtásuk.

Honest Food - az élelmiszergyártás fair trade-je

A nagyüzemi gazdálkodás gyakori velejárója a túltermelés, a környezetterhelés, valamint az, hogy az állatokat mostoha körülmények között tartják. A biogazdálkodásban ezzel ellentétes problémákat találunk; az eredmény limitált és bizonytalan, a termékek túl drágák és csak egy nagyon szűk, tehetős réteg számára elérhetőek.

A megoldás az Honest Food koncepció lehet, melynek lényege, hogy középutat teremt a nagyüzemi élelmiszergyártás és a biogazdálkodás között

 - vallja Pedranzini. Amit a nagyüzemi gazdálkodásból továbbvisz, az a tisztességes profit lehetősége minden piaci szereplőnek, első sorban a termelőknek. A biogazdálkodásból pedig beépíti az állatjólétet, valamint a bolygónk és az emberek egészsége iránt érzett felelősséget. Így születhet meg a megfizethető, egészséges étrendbe illeszthető élelmiszer, amelynek előállítása során tiszteletben tartják a környezetet és az állatok jólétét.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?