Ömlik az import zöldség az országba: ezt sózzák rá a magyar vásárlókra

Ömlik az import zöldség az országba: ezt sózzák rá a magyar vásárlókra

agrarszektor.hu
Elárasztották az import zöldségek a magyar boltokat az év első heteiben. Az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) Piaci Árinformációs Rendszerének (PÁIR) friss elemzése szerint a Budapesti Nagybani Piac kínálatában 2022 első 15 hetében az import termékek domináltak, különösen karfiolból, fokhagymából, padlizsánból és cukkiniből. Egyes zöldségféléknél az importált termékek ára alacsonyabb volt a hazai termesztésűnél, másoknál épp ellenkezőleg, a magyar zöldségek voltak az olcsóbbak.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az import zöldségfélék nagykereskedelmi ára - néhány kivételtől (kaliforniai paprika, kelkáposzta, fokhagyma, karfiol) eltekintve - emelkedett 2022 első 15 hetében az előző év azonos időszakához képest. A hajtatott, majd a szabadföldi magyar zöldségtermés felfutásával a következő hetekben várhatóan csökkenni az importtermékek kínálata - olvasható az AKI PÁIR legfrissebb jelentésében. A hazai hajtatott zöldségfélék április elejével meg is jelentek az ország piacain és boltjain, amint arról az Agrárszektor is beszámolt.

EZ IS ÉRDEKELHET

 A Budapesti Nagybani Piac kínálatában a vizsgált időszakban az import termékek domináltak karfiolból, fokhagymából, padlizsánból, cukkiniből. Az olaszországi karfiol nagykereskedelmi ára nem változott 2022 1-15. hetében az előző év azonos időszakához képest, a magyarországi tárolási karfiol februártól nem szerepel a kínálatban. A spanyolországi kilogrammos kiszerelésű fokhagyma ára 5%-kal csökkent a megfigyelt időszakban. A spanyolországi padlizsán ára 3%-kal, a cukkinié 20%-kal emelkedett.

A Budapesti Nagybani Piacon néhány zöldségféle esetében a belföldi és a külpiaci termékek versenyeznek egymással. Egyes import termékeket a belföldihez képest magasabb (burgonya, tölteni való paprika), másokat alacsonyabb (gömb- és fürtös paradicsom, vöröshagyma) áron kínáltak a megfigyelt időszakban. A franciaországi (tisztított, mosott) burgonya nagykereskedelmi ára 13%-kal 197 forint/kilogrammra emelkedett 2022 1-15. hetében az előző év hasonló időszakához képest. Ezzel egy időben a belföldi burgonya (Chérie és újburgonya nélkül) termelői ára is emelkedett, 35%-kal 157 forint/kilogrammra. Az import (törökországi, spanyolországi, görögországi, marokkói) tölteni való paprika nagykereskedelmi ára 17%-kal 1126 forint/kilogrammra, a belföldi termék termelői ára 13%-kal 1021 forint/kilogrammra emelkedett a vizsgált időszakban.

Az olaszországi, spanyolországi és törökországi gömb típusú paradicsom nagykereskedelmi ára 32%-kal 818 forint/kilogrammra, a hazai termék ára 23%-kal 1027 forint/kilogrammra nőtt 2022 1-15. hetében. Az import (olaszországi, spanyolországi, törökországi) fürtös paradicsom nagykereskedelmi ára 32%-kal 926 forint/kilogrammra, a belföldi termelői ára pedig 9%-kal 1220 forint/kilogrammra emelkedett ugyanekkor. Az ausztriai és hollandiai vöröshagyma nagykereskedelmi ára is emelkedett a vizsgált időszakban. A barna héjú ára az előző évhez képest 29%-kal nőtt, 132 forint/kilogrammra, a lila héjúé 9%-kal, 255 forint/kilogrammra. A belföldi barna héjú vöröshagyma termelői ára 20%-kal emelkedett, 147 forint/kilogrammra, míg a lila héjú ára nem változott, 250 forint/kilogramm maradt a megfigyelt időszakban. A hónap elején még versenyzett egymással a hazai és az hónapos retek, illetve az újhagyma, de az AKI előrejelzése szerint a hazai felhozatal bővülésével - a korábbi évekhez hasonlóan - az idei évben is kifutott az importtermék a kínálatból.

EZ IS ÉRDEKELHET

A spanyolországi kaliforniai paprika mellett a belföldi kaliforniai paprika idén lényegesen korábban, már február végén (a múlt évben április közepén) megjelent a Budapesti Nagybani Piac kínálatában, az import termék ára (1140 forint/kilogramm) elmaradt a belföldihez (1269 forint/kilogramm) képest a 2022. 9-15. héten. A kígyóuborkából az év első hónapjaiban az import uralja piacot. A spanyolországi termékek ára 9%-kal emelkedett 2022 1-10. hetében, a 11. héttől csak a belföldi primőr kígyóuborka van jelen a felhozatalban. A hollandiai fehér fejes káposztát a 15. héten 180 forint/kilogramm áron kínálták, a hazainál magasabb áron: a belföldi szabadföldit az egy évvel korábbihoz képest 22%-kal drágábban, 165 forint/kilogramm áron lehetett megvásárolni, a primőrt pedig 460 forint/kilogrammos áron.

A zöldségfélék drágulásában számos tényező játszott közre, ezek közül a legjelentősebb az előállítási költségek emelkedése. Ez a korai zöldségféléknél leginkább az energiaköltségeket jelenti, hiszen az üvegházak és fóliasátrak felfűtése egyre komolyabb terhet rótt a gazdákra, nemcsak az Európai Unióban, de Nagy-Britanniában is. Számos országból érkeztek hírek a termelés csökkenéséről, vagy akár visszafogásáról. A belga zöldségtermesztők mind januárban, mind februárban kevesebb fürtös paradicsomot, gömbparadicsomot és uborkát értékesítettek a nagykereskedőknek, a brit zöldségtermesztők pedig hírek szerint paprikát, paradicsomot és padlizsánt se ültettek már, ugyanis az orosz-ukrán háború miatt elszálló gázárak következtében veszteségessé vált a termelésük. Noha Hollandiában még nem okozott gondokat a gázárak emelkedése, a hajtatókertészek szövetsége vezetője korábban úgy nyilatkozott, hogy az országban működő 2300 üvegházas termeléssel foglalkozó cég közel egyötödénél alakulhatnak ki likviditási problémák a következő fél évben. A gázárak elszállása kevésbé érintette azonban a spanyol termelőket, hiszen az ottani éghajlat miatt még tavasszal is kevesebb fűtésre és világításra van szükség a zöldségtermesztéshez. Az üzemanyagárak és a termelési költségek megugrása miatt azonban komoly tüntetések voltak Spanyolországban, amelynek során mind a gazdák, mind pedig a közúti áruszállítók tiltakoztak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?