Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
Hamarosan elkezdődhet az első laboratóriumi hús új élelmiszerként történő engedélyezési folyamata az Európai Unió teljes területén - írja a Magyar Nemzet. Ma már egyébként általános gyakorlat az élő állat leölése nélkül olyan húsok és halak laboratóriumi előállítása, amelyek tulajdonságaikban azonosak a hagyományos módon termelt húsokéval. A kutatások legfőbb célja, hogy a termesztett húsok előállítási költsége és a gyártási idő jelentősen csökkenjen, és így megnyíljon a lehetőség a tömegtermelésre.
A laboratóriumi hús körül óriási a befektetői jelenlét, és habár ma még a prémiumkategóriás húsfélék árával lehetne csak piacra dobni, kis mennyiségben, rövid időn belül olcsó tömegtermékké válhat a hússzaporítás. Ennek előszobájaként megalakult múlt év végén a Cellular Agriculture Europe (Európai Sejtalapú Mezőgazdaság) ernyőszervezet, amely a jelentős támogatással működő kisebb innovatív cégeket, startupokat fogja össze. A szervezetnek fontos szerepe lesz a laboratóriumi húsfélék engedélyeztetésében, majd az alternatív húspiac globális megszilárdításában.
A magánszféra befektetői között már évekkel ezelőtt feltűntek a világ leggazdagabb emberei és vállalatai, Bill Gates, a Nestlé vagy a JBS például óriási összegeket fektettek a laboratóriumi húsba. Emellett pedig a legbefolyásosabb államok - Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Európai Unió, Kína - kormányai is megjelentek az alternatív húspiac finanszírozói között. Nagyot ugrott a befektetők száma az utóbbi időben, 2020-hoz képest 62 százalékkal nőtt az üzletben érdekeltek száma 2021-re, a laboratóriumi hús fejlesztési támogatása pedig csak 2021-ben 1,38 milliárd dollár, vagyis mintegy 346 milliárd forint volt, ami szintén jól jelzi a befektetői aktivitást.
Habár a befektetők nagyon "lelkesek" a laboratóriumi húsokkal kapcsolatban, az IPES-Food, vagyis a fenntartható élelmiszerekkel foglalkozó nemzetközi szervezet szerint ezeknek az alternatíváknak a környezetre és a társadalomra gyakorolt kedvező hatásait túlzóan mutatják be, és a marketingkampányokat maguk a gyártók finanszírozzák. A laboratóriumi hús előállítása például rendkívüli energiaigényű, a sejtszaporodást lehetővé tévő táptalaj pedig marha- és egyéb állatok embriójából, véréből készül. A hagyományos állattartás-ellenes mozgalmak és az alternatív piaci tőke világszerte több száz millió állattartó tönkremenetelét okozná, miközben az általuk fenntartott húspiac tucatnyi dollármilliárdos kezébe kerülne.