Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
A Dalhousie Egyetem tanulmánya szerint 2048-ra gyakorlatilag eltűnhetnek a halak az óceánokból, ami a magas környezetvédelmi adók mellett várhatóan még tovább generálja majd a keresletet. Az első laboratóriumi körülmények között készült halfilé, amelyet 3D technikával nyomtattak jövőre kerülhet piacra Szingapúrban - írja az Euronews-ra hivatkozva a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). Erre a termékre is igaz, hogy a sejttenyésztés még mindig nagyon drága folyamat, így az előállítás költségei egyelőre versenyképtelenek a hagyományos alapanyagból előállított termékekéhez képest. A Steakholder Foods úgy véli, hogy nyomtatott húsaik fenntarthatóbb élelmiszerek, a vállalat pedig támogatja az előrelátó és fenntartható gondolkodású embereket, vállalatokat, szervezeteket és országokat. Hisznek abban, hogy a tenyésztett hús döntő szerepet fog játszani a húsipar karbonlábnyomának jelentős csökkentésében, a víz- és termőföldhasználat csökkentésében, valamint a hús biztonságosabbá és hozzáférhetőbbé tételében. A technológiát illetően ne legyenek illúzióink: látható a cég honlapján, hogy mintavételezéssel jutnak a kiválasztott őssejtekhez.
A TIME cikkében további érdekességek is olvashatók arról, hogyan vált Izraelből az alternatív hústechnológia globális központja. Arról is írnak, hogy a Food Tech Israel kiállításon olyan elképesztő termékekkel jelentek meg, mint csökkentett cukortartalmú cukor, az anyatej minden pozitív tulajdonságát hordozó fehérjeszelet, módosított tavi zöld algából készült kaviár, mikroalgából készült sajt, fermentált növényi fehérjékből készült marhasült, és még sorolhatnánk. A rendezvény egyetlen állati alapú terméke a kávézóban felkínált növényi alapú italok mögé rejtett egyetlen liter tehéntej volt.
Érdekes új világ előtt állunk, tekintve, hogy az Egyesült Államok után Izrael áll a második helyen az induló vállalkozások és befektetések tekintetében az alternatív fehérjeipari vállalatok terén, és itt a legmagasabb az egy főre jutó baromfifogyasztás. Ezzel párhuzamosan a negyedik helyen áll vöröshús-fogyasztásban, miközben ott él a világon a legtöbb vegán is.