Megállíthatatlanul terjed a gyilkos kór Magyarországon: újabb eseteket azonosítottak

Megállíthatatlanul terjed a gyilkos kór Magyarországon: újabb eseteket azonosítottak

agrarszektor.hu
Jelentősen visszavetheti a magyar baromfiágazat exportját az, hogy újabb madárinfluenzás eseteket észleltek Magyarországon. Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács (BTT) igazgatója szerint azonban most még nem lehet megmondani, hogy mekkora lesz a vírus újbóli felbukkanása által okozott kár.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A magas patogenitású madárinfluenza vírus jelenlétét igazolta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma két Békés megyei hízólúdtelepen, egy tenyésztyúk-állományban és egy Csongrád-Csanád megyei lúdállományban. A hatóság közleménye szerint a telepeket haladéktalanul felszámolják. A megbetegedések több mint 65 ezer baromfit érintenek, és Bács-Kiskun megyében is terjed a betegség - olvasható az Infostart oldalán.

Csorbai Attila a fentiek kapcsán arra emlékeztetett, hogy már 2021 őszén is komoly madárinfluenza-járvány sújtotta Magyarországot, illetve egész Európát, akkor ugyanis egy nagyon fertőzőképes vírus támadta meg a baromfiállományokat. Mindez a vadmadarakkal, azok vonulásával hozhatók összefüggésre, amire már a korábbiakban is volt példa - tette hozzá a BTT igazgatója. Mint kiemelte, ilyen és hasonló esetekben a károk kétféleképpen jelentkeznek.

Vannak a termelőállományok kiirtásával járó közvetlen károk, amik már önmagukban is több milliárd forint veszteséget jelentenek. Ugyanakkor az azonnali károkhoz közvetettek is társulnak, amik a későbbiekben jelentenek problémát. Példaként említhető az exportpiacok elvesztése, hiszen ilyen esetekben minimum több hétig üresen állnak a telepek. Azok az emberek, akik pedig ebből élnek, borzasztóan nehéz helyzet kerülnek

- ismertette Csorbai Attila.

A szakember azt is közölte, hogy egy vírus kirobbanásakor nehéz a veszteségek mértékét megbecsülni, vagyis egyelőre nincsenek pontos adatok arról, hogy a madárinfluenza mennyiben fogja visszavetni az exportot. Komoly befolyásolási tényező lesz, hogy mely állományok lesznek érintettek, valamint az, hogy mikor lesz vége a járványnak és lehet újratelepíteni az adott körzeteket.

A legfontosabb - emelte ki a BTT igazgatója -, hogy a termelők nemcsak az adott körzetben, hanem országosan is tartsák be maximálisan azokat a járványvédelmi előírásokat, amik ha nem is akadályozzák meg, de talán mérséklik a kockázatát a vírus megjelenésének. Itt olyan banális dolgokra kell gondolni, mint az érintett területeken az ember- és állatfoglom minimalizálása, hiszen ezek azok a közvetítő tényezők, amelyekkel egy-egy telepre bekerülhet a vírus - mutatott rá Csorbai Attila. Az ország magas kockázatú területein továbbra is kötelező a baromfiállományok zártan tartása, valamint a szállítás előtti tamponvizsgálatok elvégzése.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 16. 06:02