Pörkölt a kémcsőből? Ki nem találnád, hogyan készülhetnek a jövő húsai

Pörkölt a kémcsőből? Ki nem találnád, hogyan készülhetnek a jövő húsai

agrarszektor.hu
Komoly fordulatok várhatóak a vegán élelmiszerekkel és egyben a hústermeléssel kapcsolatban: bejelentették, a világ legnagyobb, laboratóriumban növesztett hús előállítására alkalmas bioreaktorának megépítését. Az üzem éttermek és üzletek tízezreinek az ellátására is alkalmas lehet.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az amerikai Good Meat cég szerint a bioreaktorok évente több mint 13 ezer tonna csirkét és marhahúst termelnének. Sejtbankokból vagy tojásból vett sejteket fognak használni, így a húshoz nem kell levágni semmilyen állatállományt. Jelenleg körülbelül 170 vállalat dolgozik az úgynevezett tenyésztett húson világszerte, amely laboratóriumban növesztett húst jelent. A Good Meat azonban az egyetlen olyan vállalat, amely megkapta a hatósági engedélyt a termékének lakossági értékesítésére és 2020 decemberében már elkezdett ilyen típusú csirkét felszolgálni Szingapúrban - írja az Origo.

EZ IS ÉRDEKELHET

Számos tanulmányban olvashattuk már, hogy a csirkék, a szarvasmarhák és más haszonállatok tartása káros hatással van a környezetre a metánkibocsátás, a vízhasználat és az erdőpusztulás miatt. A tudósok szerint a hagyományos húsfogyasztásnak drámai mértékben le kell csökkennie ahhoz, hogy képesek legyünk legyőzni az éghajlati válságot. A laborhús hívei azt állítják, hogy a termék mind érzetben, mind ízben ugyanazt nyújta, mint hagyományos társai, csak épp jóval kevesebb környezeti hatással jár A bioreaktorok négy emelet magasak lesznek, tehát sokkal nagyobbak, mint bármelyik eddig épített. A tervek szerint 2023 elején kezdik meg a termelést, amivel ez lesz a mai napig telepített, legnagyobb húsbioreaktor.

A laboratóriumban növesztett hús értékesítését azonban még nem hagyta jóvá az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala. Az egyik amerikai tanácsadó cég 2019-es prognózisa szerint az emberek elfogyasztott húsmennyiségének nagy része 2040-re már nem a levágott állatoktól származik majd, mert a hús 60 százalékát vagy laboratóriumban termesztik, vagy növényi alapú alternatívákkal helyettesítik  

- írja a lap.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?