Aggasztó hírek érkeztek: veszélyben sokak kedvenc sajtja

Aggasztó hírek érkeztek: veszélyben sokak kedvenc sajtja

agrarszektor.hu
Az olasz gasztronómia óriási népszerűségnek örvend világszerte, persze nem véletlenül. Ha kimondjuk azt, hogy tészta, pizza vagy éppen sajt, a legtöbbünknek bizonyára ők jutnak eszünkbe. A Pó völgyében termelik meg az Olaszországban fogyasztott élelmiszer mintegy 40%-át, ilyen például a gabona és a híres parmezán is, ami a völgyben legelő tehenek tejéből készül. Most azonban úgy tűnik, hogy az időjárás az imádott sajtnak is keresztbe tehet.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az említett régiót ugyanis súlyos aszály sújtja, a téli csapadék hiánya és az extrém hőség miatt pedig vészesre fordult a helyzet. Az aszály persze nem csak a gazdálkodóknak okoz gondot: Milánóban a polgármester utasítására elzárták a szökőkutakat, egy Bolognához közeli kisvárosban, Castenasoban pedig állítólag megtiltották a fodrászoknak, hogy kétszer mossák meg a vendégek haját, mivel úgy túl sok vizet fogyasztatnának. A gazdálkodók - köztük a sajtkészítők is - epedve várják az esőt, de az nem jön. A becslések szerint nem csak idén nem jön, hanem a helyzet csak egyre rosszabb lesz: a felmelegedés miatt egyre kevesebb téli csapadékra számítanak, az extrém hőhullámok pedig egyre gyakoribbá válnak majd. A jelenlegi előrejelzések szerint a régióban 20-50 százalékkal emelkedhet a hőmérséklet, még akkor is, ha a világ tényleg visszafogja a karbonkibocsátását - írja a Qubit

EZ IS ÉRDEKELHET

A víz nagy úr

A Pó vízszintje jelentősen csökkent a két évvel ezelőttihez képest, a víz viszont elengedhetetlen az élethez és magához a sajtkészítéshez is. A Pó partján terülnek el azok a területek is, ahol az eredetvédett valódi parmezánt készítik. A parmezánhivatalnak igen szigorú előírásai vannak, egy tehénnek ahhoz, hogy megfeleljen ezeknek az előírásoknak, naponta 100-150 liter vízre van szüksége, de további vízköltséget jelent az állatok etetése is. A sajt egyébként 1901 óta eredetvédett, csak azt lehet parmezánnak nevezni, ami megfelel a sajtbizottság elvárásainak, ezeket legutóbb 2011-ben rögzítették.

 

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?