JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!
Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!
Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!
Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
Küzdenek az aszállyal és az energiaárakkal, de a tojásellátás biztosított
2022 első hat hónapját tekintve ez volt 1901 óta a legszárazabb első félév hazánkban.1 Jelenleg az ország területének nagy részén súlyos vagy nagyfokú aszályt jelentettek. Míg 2020-ban mindössze 3 százalék, 2021-ben már 70 százalék volt az aszállyal érintett területek aránya2, ez az arány 2022-ben előreláthatólag még nagyobb lesz. A csapadékhiány magával vonzza a takarmányárak drágulását, amivel az állattartóknak számolniuk kell. A gazdák működési költségeit drasztikusan növeli a jelentősen megemelkedett energiaár, és egyben a túlélési működésre kapcsolja a gazdaságokat. A súlyos termelési költségek miatt felmerül a kérdés a termelőkben, hogy megéri-e új állományokat beállítani a termelésbe, illetve, hogy a jelenlegi költségszinten meddig képesek a termelést finanszírozni - írja közleményében a szövetség.
A Magyar Tojásszövetség megerősítette, hogy továbbra sincs tojáshiány.
A magyar tojás kiváló minőségű, élelmiszerbiztonsági szempontból megbízható, a rövid ellátási lánc pedig a legkisebb környezetterheléssel biztosítja az állandó kínálatot, viszont az ellátás határához közelít a hazai szektor
- hangsúlyozta Prof. Dr. Sütő Zoltán, a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetségének elnöke. Hozzátette, Európa más országaiban is hasonló problémákkal küzdenek a gazdaságok, és az euró/forint árfolyam sem kedvez az importnak, így arra nem számíthatunk, hogy a saját termelésen felül olcsón hozzá tudunk jutni import tojáshoz.
A tojásárak emelkedése még mindig csekély
Ha visszatekintünk az elmúlt öt év termelői tojásárára, minimális volt a növekedés a termelők súlyosbodó terhei ellenére is. Míg 2018. januárjában egy darab M-es tojás csomagolóhelyi ára nettó 31,92 Ft/db volt, 2022. júniusára mindössze 9 forinttal emelkedett ez az ár. Az elmúlt 5 évben (2018. januártól 2022. júliusig) a tojás fogyasztói átlagára emelkedett a legkevésbé, összevetve olyan más alapélelmiszerekkel, mint a kenyér, a vaj vagy a tej. A vizsgált időszakban a 10 darabos tojás fogyasztói átlagára 17,4 százalékkal, míg a kenyér 144,8 százalékkal, a vaj 64,7 százalékkal, a tej 51,9 százalékkal emelkedett. Az elmúlt évek egy főre jutó éves tojásfogyasztását (2020-ban az egy főre jutó tojásfogyasztás 240 db/fő volt) figyelembe véve, még a mostani költségnövekedés mellett is olcsóbb egy családnak, ha tojás kerül az asztalra, mint más, drasztikusan dráguló alapélelmiszer.
A tojás továbbra is a legfenntarthatóbban előállítható és az egyik legolcsóbb fehérjeforrás
A tojás a szeptemberi termelői áremelés után is az egyik legolcsóbb fehérjeforrás marad. Az anyatejen kívül egyedül a tojásnak 100 a biológiai értéke. Optimális arányban tartalmazza a telített- és telítetlen zsírsavakat, valamint az esszenciális aminosavakat. D-vitamin tartalma különösen jelentős, hiszen ez a létfontosságú vitamin a tőkehalmáj után a tojássárgájában található a legnagyobb mennyiségben, a D-vitamin pedig legalább akkora szerepet játszik az immunrendszer megfelelő működésében, mint a C-vitamin.