Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
A február 1-től bevezetett élelmiszerárstop a kristálycukor, a búzafinomliszt, a finomított napraforgó-étolaj, a házi sertéscomb, csirkemell, csirke far-hát árait korlátozta hazánkban, október 1-jén azonban véget ér az árszabályozás.
Lényegében mindennek az ára emelkedni fog. Jelen pillanatban olyan élelmiszerek vannak az ársapka alatt, amelyek ára a szomszédos országokban 40-50 százalékkal magasabb
- mondta Raskó György agrárközgazdász az RTL Klubnak. Hozzátette, valószínűleg az étolaj drágul majd a legjobban, akár 70-80 százalékkal, de egyéb termékeknél is 20-30 százalékos drágulás jöhet. A filézett csirkemell biztosan drasztikusan emelkedik majd, a liszt viszont már most is olyan drága, hogy annak ára nem nagyon fog emelkedni a szakember szerint. De a sertéscombért is 30-40 százalékkal kell majd többet fizetnünk.
A helyzet egyelőre csak rosszabb lesz, mert a különböző gabonafélék ára emelkedik a nemzetközi tőzsdéken. A sertéshús drágulása eddig visszafogott volt, de most meglódult, behozza a lemaradását. A német mintát követi ebben Magyarország
- közölte Raskó György.
Úgy tűnik a magyar lakosság készül a magasabb rezsidíjakra, egyre kevesebbet vásárolnak ugyanis az emberek, és az ársapka megszűnésével ez csak fokozódhat. Míg Magyarországon csaknem 30 százalékos az átlagos élelmiszer-áremelkedés, addig a környező országokban - például Horvátországban vagy Szlovákiában - csak 14-15 százalékos.