Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
Külföldön már áprilisban elkezdték kommunikálni, hogy a háború következtében állandósulni látszó napraforgóolaj hiány miatt egyes rágcsálnivalók összetétele változni fog - írja a Pénzcentrum. Magyarországon az első cég, aki komoly lépésre kényszerült, az egyik hazai vezető konzervgyártó, a Szegedi Paprika Zrt. volt, amely május végén bejelentette az alapanyagcserét. Akkor Aro, Baroni, CBA Piros, Hazánk Kincsei, Házias Ízek, Menü, PENNY, Privát, Reál, Spar márkájú konzervek kerültek a listára, mely később kibővült Coop termékekkel is. A konzervek után hamarosan más kategóriát képviselő élelmiszerek is rákerültek a listára: pl. a Metro Chef gyorsfagyasztott, panírozott, elősütött tintahal karikák. Az alapanyag-változás a Metro Chef márka Pesto Alla Genovese, a panírozott mozzarella rudak,a chili sajt nuggets, és a cheddar sajtos jalapeno temékeit is érinti.
Augusztusban már az ALDI is megtette a bejelentést, hogy a chipsek és a gyorsfagyasztott hasábburgonya esetében pálma- illetve repceolajat alkalmaznak majd napraforgóolaj helyett. A Burgonyachips 200 g - sós vagy paprikás ízben, a Hagymás-tejfölös chips 200 g és a Hullámos chips 200 g - sós vagy hagymás-tejfölös ízben tehát ezután repceolajjal készül, mely a megszokott chips ízekre is kihatással lehet. Ugyanakkor nagy változástól valószínűleg nem kell tartani, hiszen a minőséget tartania kell a gyártóknak, és feltehetően a felhasznált pálmaolaj ízben nem fog olyan távol esni a napraforgótól. Azonban sokan elvi okokból nem vesznek olyan terméket, amelyben pálmaolaj van, a gyártás környezetkárosító hatása miatt, vagy egészségügyi megfontolásból. Később a gyorsfagyasztott hasábburgonyával kapcsolatban is megtette a bejelentést a boltlánc az összetevő változásáról, ebben repceolajat fognak alkalmazni. Azonban az aldis chipsekkel, sültkrumplival még nem ért véget a lista. A TUC kekszek gyártója a Mondelez Hungária Kft. is 6 termékével kapcsolatban bejelentette a változtatást, miszerint több száz termék alapanyagait fogja érinteni és érinti már most a háború.
Az, hogy a Nébihhez már 95 termékről érkezett bejelentés, nem jeleti, hogy "csak" ennyi élelmiszer összetevője változott az elmúlt időszakban. A határozat szerint ugyanis az élelmiszer előállítója vagy az első magyarországi forgalmazója abban az esetben köteles bejelentést tenni a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felé, ha az általa előállított vagy forgalmazott termék összetételének megváltoztatása, illetve ehhez kapcsolódóan a fogyasztók tájékoztatása NEM az összetevők felsorolásának teljes felülcímkézésével történik. Azaz: vagy részleges átcímkézés történik, vagy a helyettesítés tényét az eladásra kínálás helyén tüntetik fel, jól látható és félre nem érthető módon fizikai vagy elektronikus hordozón. Tehát azoknak a gyártóknak, akik hajlandók a teljes átcímkézésre, vagyis hogy a csomagoláson ezek után az új összetevőt tüntetik fel, nem kell bejelentést tenniük. Így már most is számos termék lehet, amelynek változott az összetétele, azonban a gyártó a csomagoláson ezt feltüntette, így nem kellett bejelentést tennie.