Drasztikusan drágul a tojás Magyarországon: itt az újabb áremelkedés?

Drasztikusan drágul a tojás Magyarországon: itt az újabb áremelkedés?

agrarszektor.hu
Az elmúlt időszakban 20 forinttal emelkedett hetente a tojás ára Magyarországon. Az aszály, az orosz-ukrán háború, az energiaárak elszállása és a forintgyengülés külön-külön sem tettek jót a fogyasztói árnak, együttesen azonban brutális drágulást indukáltak. Egy termelő szerint jövő hónapra akár 150 forintba is kerülhet darabonként.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

25 éve nem látott inflációs adatok láttak napvilágot október 11-én. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint szeptemberben 20,1%-kal emelkedett a fogyasztói árindex. Az inflációt az energia- és élelmiszerárak emelkedése táplálta, az előbbinél egy év alatt több mint 60%-kal nőttek a költségek - olvasható az Index oldalán. Számos élelmiszer mellett a tojást sem kíméli az infláció, sőt, Magyarországon az orosz-ukrán háború, az energiaárak elszállása, a termelési költségek emelkedése, az aszály és a forintgyengülés együttes hatásai miatt hetente mintegy 20 forinttal emelkedik az ára. Az Eurostat adatai alapján Európa-bajnokok lettünk, ugyanis 9,8%-kal nőtt itthon a tojás ára augusztustól szeptemberre. 

Ám az emelkedés nem ma kezdődött, az Agrárszektor már tavaly ilyenkor is azt írta, hogy csúnyán megszaladt a tojás ára Magyarországon, igaz, akkor még átlagosan 35 és 50 forint közötti árak voltak. A KSH szerint tavaly szeptemberben 46,2 forintba került egy tízes kiszerelésű tojás darabja, míg idén ugyanebben az időszakban már 72,3 forint volt az átlagár. 

Az Agrárközgazdasági Intézet Piaci Árinformációs Rendszere (AKI-PÁIR) adatai pedig 16 forintos emelkedést mutattak, így az október 10-16-i hétre az M-es méretű tojás darabja elérte a 108 forintot. Jelenleg 100-120 forint lehet a tojás átlagos fogyasztói ára

- nyilatkozta a Forbes-nak Németh Zoltán, a Capriovus Kft. ügyvezető igazgatója. 

Semmi sem kedvez a tojásnak

Szinte minden gazdasági folyamat hozzájárult a tojás drágulásához: a háború és az energiaválság, a Magyarországot sújtó aszály és a forint gyengülése együttesen okozták a kimagaslóan nagy áremelkedést. A szakember szerint az is befolyásoló tényező, hogy az eddig Lengyelországból beszerzett takarmányról kiderült: ők is Ukrajnára támaszkodtak, és szállítókból beszerzők lettek, mivel az ukrán forrás a háborúval elapadt. 

Elképesztő módon elszálltak a takarmányárak. Korábban rengeteg kukorica és búza jött be Ukrajnából az EU területére, ezen az útvonalon most akadozik vagy megszűnt a szállítás. Általában nem lenne szüksége az országnak kukoricaimportra, de az aszály megtizedelte mind a kukorica-, mind pedig a gabonatermést

- fogalmazott Németh Zoltán

Akár a 150 forintot is elérheti a tojás ára

A Baromfi Termék Tanács (BTT) szerint a jelenlegi körülmények között 150 forint is lehet az új átlagára a tojásnak. A Capriovus Kft. ügyvezető igazgatója úgy gondolja, az is lehet, hogy már a jövő hónapban ennyiért vásárolhatják majd az élelmiszert a fogyasztók. Egy másik termelő viszont úgy fogalmazott, már nagyon közel jár a tojás árának lélektani határa. Mint fogalmazott, az meg fogja állítani a piacot, ha a 150 forintos tojás láttán már nem fognak bundás kenyeret vagy rántottát enni az emberek.

Meddig tarthat még az emelkedés?

Arra a kérdésre, hogy lesz-e még a tojás 100 forint alatt, Németh Zoltán rámutatott, hogy „a tapasztalat szerint aminek felmegy az ára, az ritkán szokott utána korrigálni”. A szakember szerint valamivel lejjebb mehet a tojás ára, de az eredeti szintre már nem fog visszatérni. A másik termelő szerint azonban az 50 forint körüli termelői árak már fenntartható működést biztosítanának a termelőknek. Az árcsökkenéshez a kiskereskedelmi szektornak kellene lejjebb adnia a haszonkulcsból. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?