Óriási változás jön a magyar boltokban: ez vár a vásárlókra mostantól

Óriási változás jön a magyar boltokban: ez vár a vásárlókra mostantól

agrarszektor.hu
November 9-én bejelentették, hogy hatósági áras lesz a friss tojás és az étkezési burgonya is. Az erről szóló kormányrendelet még aznap, a késő esti órákban megjelent a Magyar Közlönyben. Mivel azonban a rendelet már másnap hatályba lép, ez okozhat bizonyos zavarokat a boltokban, amelyek jó része csak a reggeli órákban szerezhet tudomást a változásokról. Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) éppen ezért a vásárlók türelmét és megértését kéri, ugyanis a rendelet előírásainak való megfelelés meglehetősen idő- és munkaigényes feladat.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

November 9-én a késő esti órákban megjelent a Magyar Közlönyben a Kormány 451/2022. (XI. 9.) Korm. rendelete az árak megállapításáról szóló 1990. évi LXXXVII. törvény veszélyhelyzet ideje alatt történő eltérő alkalmazásáról szóló 6/2022. (I. 14.) Korm. rendelet módosításáról. A rendelet a kihirdetést követő napon, tehát november 10-én lép hatályba, kiterjesztve az árstopot a tojásra és a burgonyára.

Az Országos Kereskedelmi Szövetség közleményben kérte a vásárlók megértését, mivel a november 10-i reggeli üzletnyitásokra lehetetlen felkészülni az éjszaka során. A rendelet kihirdetésének időpontjában az üzletek döntő többsége már bezárt, a dolgozók hazamentek. Az OKSZ eddig is segítette az árstop előírásainak végrehajtását, együttműködve a hatóságokkal is.

Az OKSZ arra kéri a vásárlókat, hogy vegyék figyelembe a következőket:

  • az élelmiszer üzletek éjszaka zárva vannak, a rendelet megjelenését követően már nem dolgoztak a munkatársak, (kevés non-stop boltot nem számítva),
  • mind a tojás, mind a burgonya esetében többféle terméket is értékesíthet egy-egy üzlet, így nem csak két darab árcédulát kell átírni; az árcédulák cseréjének pedig időigényes, még akkor is, ha ideiglenesen kézzel írják ki az új árakat,
  • a bármilyen ok miatti árváltozásokat a vállalkozások központja rendeli el az üzleteik számára,
  • rendkívül fontos, hogy az online pénztárgépek átállítása az új árakra a megfelelő nyugtaadáshoz elengedhetetlen, ennek is van egy időigénye, ráadásul megfelelő, szigorú feltételek mellett, tehát még ha az árcédulákat át is írják a kereskedők, a nyugtaadatoknak azokkal egyezniük kell.

A szövetség arra is felhívta a figyelmet, hogy a kötelező tájékoztató feliratokhoz szükséges további rendelet még nem jelent meg, ezek elkészítése is időigényes. Emellett számos kisebb üzlet csak a reggeli órákban fog értesülni a változások hatályba lépéséről.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?