Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
A mák a magyarok egyik kedvenc édesség-alapanyaga, amely nélkül nem lehet elkészíteni olyan ételeket, mint például a jól ismert mákos tészta, a híres tökös-mákos rétes vagy a karácsonyi szezon három jellegzetes fogása: a mákos guba, a bobajka és a mákos bejgli. Ám ahogy a sütemények másik kedvelt töltelék-alapanyaga, a dió is megdrágult, úgy a mák sem úszta meg az elmúlt időszak áremeléseit. Az Agrárszektor nemrég megírta, hogy 2022-ben a jó minőségű bolti bejglik ára átlagosan és megközelítőleg 3 ezer forintról fog indulni, de elérheti a 4,5-5 ezer forintot is. Ebben már benne van az energiaárak elszállása, de az alapanyagok árának jelentős drágulása is. De milyen árakra kell felkészülnie annak, aki úgy dönt, inkább maga készíti el az időszak jellegzetes édességeit?
Átalakulóban a máktermesztés Magyarországon
Magyarországon a mák termőterülete a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) adatai alapján a 2021-es őszi és 2022-es tavaszi vetések esetében 7604,3 hektár volt: ez a tavalyi területi adatoktól csak kis mértékben tér el, akkor ugyanis 7442,8 hektár volt. Az ipari máknál azonban jelentős csökkenés volt megfigyelhető a termőterületek nagyságában. A tavaly őszi (és az idei tavaszi vetés) adatok még 2136,3 hektárt mutattak, ám a tavaly őszi és az idei tavaszi vetési adatok szerint már csak 408 hektáron termeszettek ipari mákot Magyarországon. A drasztikus csökkenés hátterében - egyebek mellett - a klímaváltozás áll, mivel az egyre szárazabbá és forróbbá váló időjárás miatt bizonytalanná vált a tavaszi mák kelése. A megfelelő időben leesett csapadék pedig azért is nélkülözhetetlen, mert a mákot többnyire öntözés nélkül termesztik. Az egyre forróbb nyári időjárás sem kedvez a termesztésnek, mivel emiatt terméskötődési problémák léphetnek fel. Éppe ezek miatt az elmúlt években egyre nőtt az őszi étkezési mákfajták termesztése, miközben a tavasziaké egyre inkább lecsökkent. Az ipari mák esetében viszont továbbra is a tavaszi fajták uralják a máktermesztést.
Drágább lett a mák idén, de nem annyival, mint sok más élelmiszer
Az élelmiszerek árának drasztikus emelkedése a mákot sem kerülte el. A Budapesti Nagybani Piacon tavaly decemberben még csak 1050 forint volt a mák kilója, ez mostanra 1300-1500 forintra emelkedett, vagyis egy év alatt csaknem 24-43%-kal lett drágább a magyar mák. A Csehországból származó import mák a tavalyi 1033 forintos kilónkénti árhoz képest majdnem 38%-kal lett drágább, idén már 1425 forintot kértek el érte. A Debreceni Nagybani Piacon még komolyabb drágulást regisztrált az Agrárközgazdasági Intézet: míg 2021-ben 1100 forintba került egy kilogramm mák, ez mostanra 1700 forintra nőtt, vagyis 54%-kal emelkedett meg.
A fővárosi fogyasztói piacoknál már érdekesebb adatok születtek. A Fehérvári úti Vásárcsarnokban tavaly még 2500 forint volt a mák kilója, ez mostanra azonban 2000 forintra csökkent, vagyis 20%-kal lett olcsóbb ez a kedvelt alapanyag. Ezzel szemben a Vámház körúti piacon egyáltalán nem változtak az árak. A debreceni fogyasztói piacon ugyanakkor 20%-kal emelkedett a mák ára, 2000 forintról 2400-ra. A legkomolyabb áremelkedés Szegeden regisztrálták, ahol tavaly még 1600 forintot kértek el egy kiló mákért, ám idén már 2300 forintba került ugyanez a termék, ez pedig 43,75%-os emelkedésnek feleltethető meg.
Húzósabb árakkal találkozhatunk az élelmiszerboltokban. A Spar online katalógusa szerint a 250 grammos kiszerelésű étkezési mák 1100-1150 forintba kerül, kilójáért tehát 4400-4600 forintot is ki kell fizetni. A darált mák, kiszerelését tekintve már csak 200 grammos, ám így is 800-1100 forintot kell érte fizetni, vagyis a teljes kiló 4000-5500 forint is lehet. Ezzel szemben az Aldiban a 200 grammost darált mák már csak 400 forintos, a Penny Marketnél pedig 430 forintba kerül a termék, kilónként azonban 2000-2150-ba kerül. A boltokban kapható, jellemzően helyben sütött bejglik kilója átlagosan 1600-2000 forint forint körül mozog, ám a minőségüket illetően csak találgatni lehet.
Nagyon nem mindegy tehát, honnan szerzi be az ember a mákot az ünnepi süteményekhez, bár a piacokon kifejezetten jó árakat is el lehet csípni. Ez azonban csak egy hozzávaló az édességhez, a többi összetevő áremelkedése (illetve némely esetekben hatósági árassá válása), az energia árának növekedésével komoly befolyással van az ünnep jellegzetes édességeinek áraira. Ezt mindenképpen érdemes lesz észben tartania annak, aki az idei karácsonyi ünnepek során sem akar lemondani a hagyományos ízekről.