Kiderült a csúf igazság: ennyire drágultak meg az élelmiszerek a magyar boltokban

Kiderült a csúf igazság: ennyire drágultak meg az élelmiszerek a magyar boltokban

agrarszektor.hu
Az Eurostat közzétette az összes európai uniós országra vonatkozó árstatisztikáját, amelyek alapján igazán lesújtó a magyar helyzet. Az ételért harmadával kellett többet fizetniük a magyaroknak augusztusban, mint egy évvel korábban, ami egy szomorú első helyet hozott az országnak, ráadásul hazánk az összes terméket figyelembe vevő inflációt tekintve is negyedik az EU-ban, épp csak a balti országok előzik meg.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

2022-ben Magyarországon következett be negyedik legnagyobb drágulás a nyár legutolsó hónapjában Európában: a három balti országban, Litvániában, Lett-, illetve Észtországban 21,1-25,2% között drágult az élet, hazánkban pedig 18,6%-kal kell többet fizetni ugyanazért, mint egy évvel korábban a HCPI (harmonizált fogyasztói árindex) szerint - írta meg a 24.hu az Eurostat adatai alapján. A statisztikák szerint Magyarország a régióban csúcstartó: Ausztriában például feleakkora mértékű volt az infláció, mint itthon, a többi szomszédos országban tizenpár százalékkal kerülnek többe a cikkek, Közép-Európában Csehország 17,1%-os értéke áll a legközelebb a miénkhez.

Az Európai Unión belül a finnek, a máltaiak, illetve a franciák a legszerencsésebbek: ezekben az országokban 8%-nál alacsonyabb inflációt mért az Eurostat. Svájcban pedig megállt az idő: itt egy alig észrevehető, mindössze 3,3%-os drágulás volt tavaly augusztushoz képest. Az unió országaiban átlagosan 10,1%-os volt az infláció.

Az Eurostat adatait elemezve kiderült, kizárólag az élelmiszerek drágulását tekintve Magyarország az élen jár Európában: idehaza átlagosan harmadával többe kerülnek ezek a cikkek, mint egy évvel korábban. Magyarország után Litvánia és Lettország következik, 30%-os, illetve 26%-os élelmiszerár-változással, a szomszédos Ausztriában mindössze 13%- volt a növekedés mértéke, a déli szomszédainknál pedig 20% körüli. Az Európai Unióban Írországban, Franciaországban, Luxembourgban, illetve Cipruson 10%-nál kisebb mértékű volt a drágulás az élelmiszereket tekintve. Svájcban pedig mindössze 2,3%-os, ami azt jelenti, hogy kis túlzással alig kellett idén többet fizetni az élelmiszerért, mint tavaly nyáron. Az unió országaiban átlagosan 14,3%-os volt az élelmiszer-infláció.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06