Itt az újabb áremelés? Durván drágul ez az élelmiszer a boltokban

Itt az újabb áremelés? Durván drágul ez az élelmiszer a boltokban

agrarszektor.hu
2024 januárjában az olívaolaj ára az EU-ban 50 százalékkal volt magasabb, mint 2023 januárjában. A legnagyobb mértékű drágulást Portugáliában, Görögországban és Spanyolországban mérték, míg a legisebb mértékben Romániában, Írországban és Hollandiában emelkedett az olívaolaj ára. Magyarországon a drágulás ugyanakkor az uniós átlagnál jóval alacsonyabb volt.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

2023 második felében az egekbe szökött az olívaolaj ára 2023 az Európai Unióban: csak augusztusban 37%-kal nőtt 2022 azonos időszakához képest. És ez a tendencia szeptemberben és októberben nemcsak folytatódott, de a 44%-os és 50%-os további áremelkedéssel fel is gyorsult - derült ki az Eurostat legfrissebb adataiból. Az éves drágulás csúcspontja 2023 novemberében következett be, amikor az olívaolaj ára 51%-kal volt magasabb 2022 novemberéhez képest. Decemberben pedig kis visszaesés következett be, mivel az árak 47%-kal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban ugyanekkor.

2024 januárjában ugyanakkor az összes uniós országban az olívaolaj éves inflációjának növekedéséről számolt be az Eurostat. A legnagyobb drágulást Portugáliában regisztrálták, ahol 69%-kal volt magasabb az olívaolaj ára 2023 januárjához képest. Ezt követte Görögország 67%-os áremelkedéssel, a dobogó harmadik fokára pedig Spanyolország léphetett 63%-os áremelkedéssel.

Az olívaolaj árának változása 2024 januárjában az előző év azonos időszakához képest az EU tagállamaiban (Forrás: Eurostat)
Az olívaolaj árának változása 2024 januárjában az előző év azonos időszakához képest az EU tagállamaiban (Forrás: Eurostat)

Ezzel szemben a legkisebb áremelkedést Romániában regisztrálták, ahol mindössze 13%-kal emelkedett az olívaolaj ára az egy évvel korábbi szinthez képest. Írországban 16%-os, Hollandiában pedig 18%-os volt a drágulás.

Magyarországon az uniós átlagál jóval alacsonyabb szinten, 29%-kal drágult csak az olívaolaj 2023 és 2024 januárja között. Ezzel hazánk az uniós középmezőny második felében foglal helyet.

Az olívaolaj a legnagyobb mértékben dráguló élelmiszerek közé tartozik

Az elmúlt években jelentős áremelkedéseket lehetett regisztrálni élelmiszerfronton az EU-ban. Az Eurostat egy korábbi jelentése szerint az olívaolaj ára már 2021 eleje óta folyamatosan emelkedik, és a jelek szerint nem fog megállni a drágulás. Tavaly szeptemberben egyébként mintegy 75%-kal volt magasabb az olívaolaj ára, mint 2021 januárjában.

EZ IS ÉRDEKELHET

A kiugró mértékű áremelkedés hátterében a Spanyolországot már több éve sújtja az aszály, márpedig ez az ország adja a világ olívaolaj-termelésének mintegy 40%-át. Emiatt a termelés idén is elmaradhat az elmúlt évek átlagától, ami további áremelkedéseket okozhat az olívaolaj piacán.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?