Hiába van bőven, már alig kell a magyaroknak ez a húsféle: mi változott?

Hiába van bőven, már alig kell a magyaroknak ez a húsféle: mi változott?

agrarszektor.hu
Durván megdrágult a sertéshús Magyarországon, az áremelkedés hatására pedig egyre kevesebbet fogyasztanak és vásárolnak belőle az emberek. Az biztos, hogy amíg nem rendeződik a helyzet, nem fog több termék fogyni a boltokban, hisz ilyen élelmiszer-infláció mellett a fogyasztó előbb vagy utóbb reagál, és amíg mindez fennáll, addig alacsonyabb szintű lesz a kereslet a sertéshús iránt itthon.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az egyik legnépszerűbb termék itthon a sertéshús, jelentősen megérezte azonban a magyarok pénztárcája 2022-ben, hogy mennyire megdrágult ez a húsféle, mindezt jól tükrözi az is, hogy egyre kevesebb sertéshúst fogyasztunk. A súlyos áremelkedés mögött három nagy tényező áll, az egyik, az élőállat jelentős árnövekedése, tavaly év végén megközelítőleg hetven százalékkal volt magasabb az élő sertés ára, mint egy évvel korábban - mondta a Pénzcentrumnak Éder Tamás, a Hússzövetség elnöke. Hozzátette, emellett szintén hatással volt az árakra az energiaköltség, mely az ágazat tevékenységének jellege miatt kifejezetten jelentős, valamint a bérek növekedése.

Átlagosan tehát 70-80 százalékos élősertés-áremelkedéssel néztek szembe a cégek - különbségek azért vannak attól függően, hogy milyen szerződésekkel bírnak az egyes vágóhidak, míg az energiaköltségeik megtöbbszöröződtek. Ehhez képest az a fogyasztói áremelkedés, ami végbement az elmúlt évben, kifejezetten visszafogott: ha megnézzük a hivatalos adatokat, akkor a húsok és húskészítmények ára tavaly, a második félév közepe felé indult el igazán, és más élelmiszerek inflációs mutatója már akkor jóval magasabb szinten volt

- mondta a szövetség elnöke. Kiemelte, a drágulás azzal is járt, hogy visszaesett a sertéshús fogyasztása, és amíg a helyzet nem rendeződik, nem is lehet várni, hogy vagy jobb, vagy több terméket veszünk.

Látni kell azt, hogy ilyen élelmiszer-infláció mellett a fogyasztó előbb vagy utóbb reagál. Piaci jelei már láthatók annak, hogy kevesebbet, olcsóbbat, gyengébb minőségűt vásárol a termékekből. HA az utolsó három-négy hónapot nézzük, akkor már láthatjuk annak hatását, hogy az infláció mértéke meghaladta a bérnövekedés szintjét, vagyis a fogyasztó reáljövedelme csökkent. Amíg ez a helyzet fennáll, számolni kell azzal, hogy a kereslet alacsonyabb szintű lesz. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?