Nagy változások az élelmiszerboltokban itthon: erre készülhetnek a magyarok

Nagy változások az élelmiszerboltokban itthon: erre készülhetnek a magyarok

agrarszektor.hu
2023. július 1-jével elindult az új árfigyelő rendszer. A tematikus honlapon több mint 60 termék árát lehet összehasonlítani egy naponta frissülő adatbázisban. Az agrárközgazdász szerint azonban hiába kedvez a rendszer a vásárlóknak, ha közben hozzájárul ahhoz, hogy a magyar élelmiszergyártók egyre jobban kiszoruljanak a beszállítói piacról.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A július elején elindult online árfigyelő rendszerben jelenleg a trappista tömbsajt, sertéshús, tojás, kenyér tekintetében az Auchan vezeti az olcsósági listát. A árfigyelő rendszerben azoknak az üzleteknek az árait vetik össze, amelyek éves bevétele meghaladja a 100 millió forintot - olvasható az atv.hu oldalán. A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) kommunikációs vezetője a portál híradójának megmutatta, hogy a rendszer mely termékkategóriákra bontva méri össze az árakat, ezeket naponta frissítve. Horváth Bálint elmondta, hogy az árfigyelő szombaton élesedett, így már meg is vannak az első tapasztalatok a működést illetően. Ilyen tapasztalat például az, hogy a kereskedők törekednek arra, hogy minden kategóriában ők legyenek az elsők.

Amikor elindult ez a rendszer, a tojás kategóriában az egyik kereskedelmi lánc volt a legolcsóbb a 10 db-os tojás árával, de már a második napon a másik kereskedelmi lánc hozzá igazította az árát vagyis arra szintre csökkentette a tojás árát, amit a versenytársa meghatározott

- mutatott rá Horváth Bálint.

Májusban még mindig 33,5%-kal drágultak az élelmiszerek az egy évvel ezelőtti adatokhoz képest, az elszálló élelmiszerárak miatt sokan keresik a megfizethetőbb termékeket. Az agrárközgazdász szerint azonban bár a vásárlóknak kedvez az árfigyelő, a magyar élelmiszer beszállítóknak már kevésbé.

Nem engedhetik meg maguknak (az alacsonyabb árakat), ezért aztán a beszerzés egyre nagyobb hányada külföldről jön. Onnan, ahol alacsonyabb költségekkel lehet dolgozni, például ahol az energiaköltség jóval alacsonyabb, mint Magyarországon

- mondta Raskó György.

Ahhoz ugyanis, hogy a boltok tartani tudják az árversenyt, egyre több külföldről származó terméket szereznek be, így a hazai élelmiszer előállítók egyre jobban kiszorulnak a piacról. Hazánk a legfrissebb májusi adatok alapján továbbra is éllovas volt Európa többi országához képest az infláció tekintetében, ugyanakkor május volt az első hónap, hogy csökkenés mutatkozott a pénzromlás mértékében.

EZ IS ÉRDEKELHET
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?