Megváltozhat sok élelmiszer neve Franciaországban: betiltanák a használatukat

Megváltozhat sok élelmiszer neve Franciaországban: betiltanák a használatukat

agrarszektor.hu
Franciaország ismertette felülvizsgált javaslatait, amely szerint megtiltanák az olyan nevek használatát, mint a "steak" és a "spare ribs" az országban előállított növényi eredetű élelmiszerek esetében. Így kerülnék el egyes hús alternatívák "félrevezető állításait".

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Franciaország - az EU-ban elsőként - már tavaly júniusban megpróbált ilyen korlátozást bevezetni, de az ország legfelsőbb közigazgatási bírósága egy hónappal később felfüggesztette az intézkedést - írja a Reuters. A növényi alapú fehérjepiacon az elmúlt években erőteljes növekedés volt tapasztalható világszerte, elsősorban a környezetbarát és egészséges élelmiszerek iránti növekvő kereslet miatt. Az új rendelettervezet, amely csak a Franciaországban gyártott és értékesített termékekre vonatkozik, betiltja a fehérjealapú termékek leírására szolgáló 21 húsnevet tartalmazó listát, köztük a "steak", az "escalope", a "spare ribs", a "sonka" vagy a "hentes" megnevezést is.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ugyanakkor több mint 120 húshoz kapcsolódó elnevezés, mint például a "főtt sonka", "baromfi", "kolbász" vagy "szalonna" azonban továbbra is engedélyezett lesz, feltéve, ha a termékek nem haladják meg a növényi fehérjék 0,5% és 6% közötti arányát.

Ez az új rendelettervezet tükrözi azt a törekvésünket, hogy véget vessünk a félrevezető állításoknak azáltal, hogy a húskészítményekkel kapcsolatos elnevezéseket olyan élelmiszerekre használják, amelyek nem is tartalmazzák azokat

- mondta Marc Fesneau francia mezőgazdasági miniszter egy nyilatkozatban.

A "burger" szó viszont nem szerepel a listákon. A rendelet a kihirdetést követően három hónappal később lép hatályba, hogy a piaci szereplőknek legyen idejük átalakítani a címkéket.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?