Letarolta Európát ez az élelmiszer: ezt veszik a vásárlók a legtöbb boltban

Letarolta Európát ez az élelmiszer: ezt veszik a vásárlók a legtöbb boltban

agrarszektor.hu
2022-ben több mint 6 millió tonna tésztát állítottak elő az Európai Unióban. Ez mintegy 20 százalékkal volt több az öt évvel azelőtti mennyiségnél. A teljes uniós termelés több mint kétharmadát egyetlen tagállam, Olaszország adta. Az idei évben tapasztalható nehézségek miatt azonban kérdéses, mi lesz a következő időszakban a tészta-előállítással az EU-ban.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

2022-ben az Európai Unióban 6,1 millió tonna tésztát állítottak elő, összesen 7,8 milliárd euró értékben. A tavaly megtermelt tésztamennyiség 20%-kal, vagyis 1 millió tonnával volt több, mint öt évvel korábban. 2017-ben az unió teljes tészta-előállítása még csak 5,1 millió tonna volt - derült ki az Eurostat adataiból. Mint írták, a száraztészta előállításában a pálmát Olaszország vitte. A tavaly előállított 4,2 millió tonnás, 5,1 milliárd euró értékű tésztával ez a tagállam adta a teljes uniós termelés 68%-át mennyiségben, és 66%-át értékben. Ugyanakkor Olaszország volt az EU messze legnagyobb tésztaexportőre is: 2,1 millió tonna került kivitelre, ami az EU-tagok teljes tésztaexportjának 77%-a.

A tésztaexport több mint fele más EU-tagállamokba megy

2022-ben az uniós tagállamok közel 2,8 millió tonna tésztát exportáltak, és ennek több mint fele, 56%-a más EU-s tagállamokba került. A két fő importőr tagállam Németország és Franciaország volt. Németország a tavalyi év során 414 758 tonna tészta importált, ami az uniós tagok teljes importjának 27%-át tette ki. Franciaországnál ez a mennyiség 358 117 tonna volt, ami az uniós import 23%-ának feleltethető meg. Ez a két ország adta az Európai Unió tésztaimportjának az 50%-át.

Az EU tésztakivitelének két legfontosabb célországa 2022-ben az EU-n kívül az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok voltak. Előbbi esestében az export teljes mennyisége 309 030 tonna volt, ami az EU-n kívüli tésztakivitel 25%-ának felel meg. Az Egyesült Államokba 262 877 tonna száraztésztát exportáltak az unióból, ami a kivitel 22%-át adja.

Tavaly jelentős mértékben nőttek tésztaárak

2022-ben - a történelmi aszály, a gyenge durumbúzatermés, az energiaárak elszállása és az orosz-ukrán háború miatt - rendkívüli módon megugrottak az élelmiszerárak, és a száraztészta az egyik legjobban dráguló élelmiszernek bizonyult. Még idén tavasszal is jelentős drágulás volt megfigyelhető ennél az élelmiszernél, a hivatalos statisztikák szerint májusban még mindig 14%-kal nőtt egy kilogramm tészta ára Olaszországban éves szinten, szemben az áprilisi 15,7%-kal és a márciusi 17,5%-kal. 2023 áprilisában a legnagyobb mértékben Magyarországon nőtt a száraztészta ára: ekkor 47%-kal került többe, mint egy évvel korábban.

EZ IS ÉRDEKELHET

A következő időszakban csökkenhet a tésztagyártás

A kanadai szárazság és az európai rossz időjárás is károsította az idei durumbúza termést, csökkentve ezzel a malmok és az élelmiszeripari vállalatok számára elérhető készleteket. Ez azt jelentheti, hogy a tésztagyárak számára nem lesz elegendő durumbúza, ami adott esetben az árak emelkedésével és áruhiánnyal is járhat. A kialakuló helyzeten rövidtávon segíthet Törökország és Oroszország, de egy szakértő szerint előfordulhat, hogy idén nem lesz elég durum az egész világ ellátására a normális kereslet mellett.

EZ IS ÉRDEKELHET
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?