Csúnyán megdrágulhat az alma, ha ez tovább folytatódik

Csúnyán megdrágulhat az alma, ha ez tovább folytatódik

agrarszektor.hu
Még az augusztusban közölt FAO-elemzésben valószínűsítettnél is nagyobb ütemben emelkedett a léalma ára, de mi várható a továbbiakban? Az EastFruit elemzői szerint az almalésűrítmény világpiaci ára tovább emelkedik, ami arra ösztönzi a feldolgozókat, hogy emeljék az ipari alma felvásárlási árát. Ez azonban az alacsony és közepes minőségű almából egyre nagyobb hiányt okoz a kelet-európai piacokon

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Andrij Jarmak, az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) közgazdásza szerint az almalésűrítmény globális piaca még messze van a túlfűtöttségtől és a telítettségtől. Az árak ilyen gyors emelkedése azonban azt eredményezheti, hogy már 2024-ben a gyümölcslevek és gyümölcslé-tartalmú italok gyártói elkezdik keresni az almalé-koncentrátum részleges helyettesíthetőségének módozatait. Idén még egy ilyen helyettesítés rendkívül nehezen fog megvalósulni, mert egyszerűen nincsenek olcsó, tömeggyártásból elérhető alternatívák - a narancslésűrítmény a világ narancstermelésének erőteljes visszaesése miatt most is példátlanul drága - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

Augusztusban a FAO szakértői az ipari alma és az almasűrítmény árának folyamatos emelkedését prognosztizálták, ám mostanra kiderült, hogy még a piaci szereplők várakozásainál is valamivel magasabb a növekedés mértéke. Érdekes megjegyezni, hogy Lengyelországban az ipari alma ára már meghaladta a kilogrammonkénti 20 dollárcentes lélektani küszöböt (0,8 PLN/kg, 70 Ft/kg). Ugyanakkor a friss piacra szánt alma nagykereskedelmi ára a nem exportfajták esetében csak kétszer olyan drága, mint a léalmáé, pedig jellemzően az ipari alma és a friss piacra szánt alma közötti árarány 1:5-1:10 között mozog.

November elején az ipari alma felvásárlási ára Ukrajnában és Moldovában észrevehetően alacsonyabb, Ausztriában és Németországban pedig még magasabb, mint Lengyelországban. Ennek eredményeképpen Ukrajna ma már nemcsak a friss piacra szánt kiváló minőségű almát exportálja, hanem meglehetősen nagy mennyiségű ipari almát is. A legtöbb Ukrajnából származó, feldolgozásra váró almát az osztrák piacra küldik. Ukrajnában a beszállítók november elején akár 16-18 amerikai centet is kaphatnak kilogrammonként, feltéve, hogy nagy mennyiségről van szó, ami a gyakorlatban 100 tonna feletti mennyiséget jelent. Kisebb tételek esetében a felvásárlók által kínált árak lényegesen alacsonyabbak. Az ipari alma és a friss piacra szánt alma közötti árarány jelenleg Ukrajnában is megegyezik azzal, ami a lengyel piacra jellemző.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?