Imádják Európában ezt a magyar élelmiszert: úgy veszik, mint a cukrot

Imádják Európában ezt a magyar élelmiszert: úgy veszik, mint a cukrot

agrarszektor.hu
Az előre kitűzött céljait 8%-kal túlteljesítve zárja a 2023-as évet a Bonduelle három hazai gyára. A tavalyi, rendkívül száraz szezonhoz képest idén 30%-kal több kukoricát termeltek a hazai termőföldeken, ami 136 000 tonna kukorica feldolgozását jelenti. Az ebből készült közel 300 millió kukoricakonzerv rekordmennyiségnek számít a Bonduelle gyárak hazai történelmében.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Idei célkitűzéseiket 8%-kal teljesítették túl a Bonduelle hazai gyárai, így a tavalyi 70 éves szárazsági rekordot megdöntő év után 30%-kal több kukoricát voltak képesek termelni és feldolgozni - írja közleményében a cég. A 136 000 tonna kukoricából közel 300 millió kukoricakonzerv készülhetett el, ami a vállalat hazai életében az eddigi legjobb eredménynek számít. Magyarország kukoricában világhatalom, az itt termesztett mennyiség túlnyomó része Európa szinte összes országába kerül. A Bonduelle esetében is a termelés 90%-os exportra készül, a hazánkban termelt Bonduelle termékek közel 20 ország fogyasztóihoz kerülnek el. A magyar csemegekukorica fogyasztás 12 millió konzervre becsülhető, mely 3,5 millió háztartással számolva 3,5 kg-ot jelent évente. Ugyanakkor, az Eurostat 2019-es adatai alapján az EU tagállamai közül Magyarország az utolsó helyen áll a napi zöldségfogyasztás tekintetében: a lakosság csupán 30%-a fogyaszt naponta legalább egyszer zöldséget.

A 2023-as rekordtermelés mindenképpen jó hír a magyar vásárlók számára is, különösen a rendkívül aszályos tavalyi év után. A magas hazai infláció okozta kiskereskedelmi csökkenés természetesen a zöldségkonzerv kategóriájában is látszódik, főleg a 2023-as év első felétől érezhető a piac negatív tendenciája. Bár a konzervzöldségek ára kisebb mértékben növekedett, mint a friss termékeké. A 2022-es szezonban a fémdobozok ára megduplázódott, és a termesztés és feldolgozás alapvető költségelemei is megváltoztak, a műtrágya, a munkaerő, a logisztika és az energia emelkedése ezt az iparágat is érintette, ezekre pedig a piaci szereplők mind áremeléssel reagáltak.

A Bonduelle gyártási stratégiájában továbbra is kiemelt szerepet kap a csemegekukorica, hiszen ez adja az értékesítés közel 60%-át. A csemegekukorica mellett a zöldborsó, valamint a különböző zöldségkeverékek is fontos részei a vállalat termékkínálatának, de az utóbbi időszakban a különböző szószos és natúr babok iránt is megnőtt az érdeklődés. A csemegekukorica terén a szuperédes fajták a legkelendőbbek, így a kínálat 75%-át már ez teszi ki. Az utóbbi időben a hústermékek jelentős árnövekedése következtében, valamint az egészség és az ökológiai szempontok miatt előtérbe kerültek a növényi alapú termékek, főleg a fiatal felnőttek körében. Egyre több az úgynevezett flexitariánus fogyasztó, aki tudatosan kevesebb húst eszik. Ennek az aránya azonban hazánkban és a régióban alig a fele a Nyugat Európai arányokhoz képest.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?