A kiskereskedelmi adó gyakorlatilag elvitte a boltok profitját Magyarországon

A kiskereskedelmi adó gyakorlatilag elvitte a boltok profitját Magyarországon

agrarszektor.hu
A társadalom alsó és felső 20 százalékának jövedelme egyre távolodik egymástól Magyarországon, erősödik az elszegényedés - mondta el Dr. Kozák Tamás, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) frissen kinevezett főtitkára a Pénzcentrum által szervezett RETAIL DAY 2024 konferencián. A főtitkár szerint a kiskereskedelmi szektor nyereségszintje 2-3% körül alakul, magyarán a kiskereskedelmi adó gyakorlatilag elvitte a profitot.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A háztartási fogyasztás alapvetően GDP, reáljövedelem függő - közölte a főtitkár. 2023-ban a kereskedelem elszakadt a fogyasztástól, ennek az egyik olvasata az, hogy az emberek többet költöttek egyéb szolgáltatásokra.

A fogyasztási szerkezet átalakulása figyelhető meg jelenleg Magyarországon. Jelenleg 100 forint GDP-ből 60 forintot költünk fogyasztásra, ez Szlovákiában 67 %, Norvégiában 37% - sokat elárul a gazdaság szerkezetéről. Persze a fogyasztásnak van ciklikussága, gondoljunk csak az év eleji prémiumokra. A kereskedelem a gazdaság fő drivere lehetne, Magyarországon azonban ez nem így van

Az élelmiszerek aránya folyamatosan nő - ez a fejlettebb gazdaságokban nem így van. Miért van ez a magyar sajátosság? Mert a fogyasztási szerkezet átalakul - írja a Pénzcentrum. E mögött jövedelmi egyenlőtlenségek vannak: a legfelső 20 és a legalsó 20 százalék jövedelme egyre távolodik egymástól. Ez azt jelenti, hogy Magyarországon erősödik az elszegényedés - ezt mutatja, hogy nő az élelmiszerre költött összeg - hívta fel a figyelmet előadásában.

A kiskereskedelmi szektor nyereségszintje 2-3% körül alakul, ami azt jelenti, hogy a kiskereskedelmi adó gyakorlatilag elvitte a nyereséget - jelntette ki Kozák Tamás. Kiemelte, a legkisebb és a legnagyobb árbevételű kategóriában figyelhető meg a legkomolyabb visszaesés, a középkategóriás cégek hozzák a nyereséget. Az árrés szint is folyamatosan csökken, tehát ez azt jelenti, hogy a kereskedők nem hárították tovább az elmúlt évek során keletkező pluszköltségeket.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?