A kamatokon híztak tavaly a húsfeldolgozók

A kamatokon híztak tavaly a húsfeldolgozók

Sorra jelennek meg ma a vállalatok 2023-as beszámolói, a közzétett eredmények pedig első látásra váratlanul jó eredményeket jeleznek egyes húsipari cégeknél, így például a Picknél és különösen a kaposvári Kometánál. Más húscégek helyzete már nem ilyen fényes, és a számokat közelebbről megnézve kiderül: nem a húskészítmény-gyártás, hanem a magas kamatszintekből következő pénzügyi eredmények hoztak pozitívumot a borús 2023-as összképbe.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A nagyobb húsfeldolgozók esetében több helyen, így a Kometa és a Pick esetében is meglepően jó számokat látunk a ma megjelent éves beszámolókban, amely azért is érdekes, mert a 2023-as év magas alapanyag-költségei és az áremelési kísérletek nehézségei után rosszabb számokat várt a szakma. A beszámolókat közelebbről megnézve azonban kiderül: a legtöbb helyen nőtt ugyan az árbevétel, de az üzemi eredmény esett, máshol csak kisebb mértékben nőtt.

A kamatokkal gyúrta ki magát a Kometa

46,9 milliárdról 55 milliárd forint fölé tudta emelni a belföldi értékesítés nettó árbevételét a Kometa 99 Zrt. A kaposvári húsfeldolgozó tevékenységében jelentős részt tesz ki az export, ez még nagyobb mértékben nőtt, az egy évvel korábbi 30,2 milliárdról csak 38,5 milliárdra.

Ez ugyanakkor a több mint 93 milliárdos összesített árbevétel mellett továbbra is 3 százalék körüli megtérülést jelent. Fontos szempont ráadásul az is, hogy a cég üzemi eredménye ugyan nőtt, 1,5 milliárdról 1,8 milliárd közelébe, de ennél lényesen nagyobbat emelkedett a pénzügyi műveletekből származó bevétel.

A fizetendő kamatkiadások ugyan szintén nőttek, a 2022-es 936 millióról 1,13 milliárd fölé, de a cég által kapott kamatjellegű bevételek ennél is nagyobb mértékben, mintegy 1 milliárddal növekedtek tavaly. A pénzügyi műveletek eredménye így a 2022-es mínusz 239 millióról plusz 1,3 milliárd fölé nőtt.

A béremelési igények a kaposvári cégnél megértő fülekre találtak, a vállalat külön soron közli a bérköltségeket, amelyek csaknem 1,5 milliárd forinttal nőttek az előző évhez képest. A Kometa így 2023-ban már több mint 6,9 milliárd forintot fizetett dolgozóinak.

Csökkenő üzemi, növekvő pénzügyi eredmény Szegeden

Ez megnyugtató teljesítményt jelent a 83 milliárdot meghaladó összesített árbevételhez képest, amely csaknem 60 milliárd belföldi -, és 23 milliárdos exportértékesítésből fakad. Az árbevétel egyébként a tavalyi rekordinfláció ellenére csak kismértékben nőtt belföldön és külföldön egyaránt, idehaza alig 1,8 és külföldön is csak kicsit több mint 1 milliárddal növelte bevételét a cég.

A Pick esetében figyelemreméltó, hogy nem csak bevételeiben, hanem kiadásaiban is jól alakultak a számok a kamatokat illetően. Az elszálló kamatkörnyezet dacára a cég korábbi 500 milliós kamatkiadását még csökkenteni is tudta, 458 millióra. A bérköltségek viszont itt is nőttek, több mint 300 millió forinttal több személyi jellegű ráfordítást, összesen 11,5 milliárdot fizetett tavaly a Pick.

Továbbra is súlyos mínuszok a Pápai Húsnál

Csökkenteni tudta adózott veszteségét a már tavaly is kemény számokat közlő Pápai Hús.

A vállalat ráadásul csak korlátozottan tudott élni a Szegeden és Kaposváron bevált recepttel: a pénzügyi műveletek eredménye az előző évi mínusz 334 millióról 2023-ra mínusz 223 millióra olvadt. A fizetendő kamatoknál még rosszabb a kép: a korábbi 215 millió helyett 445 milliós adósságszolgálat terhelte a pápai vállalatot, igaz, ebből 318-at kapcsolt vállalkozásoknak fizetett meg.

Jó hír, hogy az értékesítés árbevétele itt is nőtt, 21 milliárdról 25,8 milliárdra, amelynek szerkezetében messze a belföldi eladások domináltak – Magyarországon mintegy 5 milliárddal többért értékesítette termékeit a Pápai Hús.

12 milliárdos árbevétel, mikroszkopikus eredmény Gyulán

Akadnak olyan vállalkozások is, amelyek valahol a nulla-plusznulla sávjában tudták zárni a tavalyi évet.

Az árbevétel ráadásul főleg belföldön nőtt, 8 milliárdról 9,85 milliárdra, az exportértékesítés mindössze 12 millió forinttal emelkedett, alig 2 milliárd fölé.

A veszteséges működés elkerülésében itt is a pénzügyi műveletek osztálya jelentette a felmentősereget. A 2022-es 42,7 milliós veszteség helyett tavaly már 79 milliós pozitívumot mutatott a vállalat ezen a soron. Vagyis az üzemi eredmény romlása mellett a pénzügy tudta a veszteség helyett a plusznullás felszínen tartani a gyulai húsipari céget.

Kaiser Food: üzemi szinten zuhanást hozott 2023

A vállalatnál a nagymértékű infláció ellenére csak kismértében nőtt az árbevétel, 11,35 milliárdról 11,74 milliárd közelébe. Igaz, ebből 7,38-at az exportértékesítés tesz ki, amely jóval fontosabb tényező a cég életében, mint a belföldi értékesítés 4,35 milliárdos tétele. Fontos megjegyezni, hogy igazán jelentős növekedést sem a hazai, sem a külföldi értékesítésben nem ért el a cég. Érdekesség, hogy a cég bérköltsége is alig nőtt, 1,325 milliárdról 1,34 milliárdra emelkedett.

A vállalatnál kisebb mértékben, de szintén segítettek a pénzügyi műveletek: a korábbi mínusz 172 millió helyett csaknem 103 milliós pluszt mutat ez a sor, vagyis a 117 milliós adózott eredmény nagyját végső soron nem a gyártás, hanem ez a tevékenység tette lehetővé.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Heti fókusz: Mit tudnak a legújabb kalászos fajták? (x)

Napjainkban a kalászos termesztés kapcsán leggyakrabban elhangzó kulcsszavak: a stressztűrés, a stabilitás, a prémium minőség, a magasabb szintű betegség-ellenállóság és a technológiai rugalmasság.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?