Úgy drágul ez a népszerű élelmiszer, hogy már egyre többen hamisítják

Úgy drágul ez a népszerű élelmiszer, hogy már egyre többen hamisítják

agrarszektor.hu
Annyira megnehezítette az olívaolaj-termesztést a szélsőséges időjárás, hogy a világpiaci ára két év alatt több mint kétszeresére nőtt. Ugyanakkor nem csak ez a baj, soha nem próbálkoztak még annyian az olívaolaj hamisításával, mint mostanában, év elején rekordot döntöttek a csalással kapcsolatos ügyek az Európai Unióban - írja a Telex.

Már csak néhány napig jelentkezhet a Portfolio agrárdíjaira!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Elképesztően elszállt az olívaolaj ára az utóbbi időben, a szélsőséges időjárás itt is megtette a hatását. Jól látszik ez a hamisításokban is, hiszen míg 2018 első negyedévében az EU mindössze tizenöt címkézési hibára, potenciális csalásra és szennyezett olajra vonatkozó bejelentést regisztrált, idén az első három hónapban már ötvenet - és ezek csak azok az esetek, amiket a tagállamok észleltek és jelentettek az EU egészségügyi főigazgatóságnak.

Mivel az Európai Unió vezető szerepet tölt be a piacon, így egyáltalán nem mindegy, hogyan sikerül kezelnie a problémákat. Márpedig van belőlük bőven: a termelők dolgát a hőhullámok, a csapadékhiány és a nehézkes öntözés mellett a gyakori erdőtüzek és a madarak okozta károk is egyre nehezítik, olyannyira, hogy a kisebb termelők között gyakori jelenség, hogy le se szedik a termést, annyira nem érné meg foglalkozni vele kis mennyiségben. Mára rég nem látott készlethiány alakult ki Európában, a lánc végén a fogyasztó pedig az extrém mértékű inflációból érzi a zavarokat.

A 2022-2023-as uniós termelésben mindössze 1,4 millió tonnát produkáló szüret rég nem látott mértékű visszaesést hozott, utoljára a 2014-2015-ös szüret volt hasonlóan rossz. Tízéves távlatban ez az adat a harmadik legrosszabbnak számít, és messze elmarad mind a 2012 és 2024 közötti átlagtól (1,86 millió tonna), mind a 2021-2022-es rekordszürettől.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. szeptember 13. 13:32