Imádják külföldön ezt a magyar húst: itthon nem kell, pedig van bőven

Imádják külföldön ezt a magyar húst: itthon nem kell, pedig van bőven

agrarszektor.hu
A vadhús nem tartozik a legtöbbet fogyasztott húsfélék közé Magyarországon, és akkor még finoman is fogalmaztunk. Bár körülbelül 800 tonnát értékesítenek évente belőle, mi, magyarok egy év alatt mindössze 30-40 dekagrammot eszünk meg - sertésből pedig akár 30 kilót is. Az sem újdonság, hogy igen egészséges élelmiszerről beszélünk, ráadásul számos jótékony hatással és különleges ízvilággal bír és elegendő mennyiség áll a rendelkezésünkre belőle. Kérdés, hogy akkor mi a gond? Ennek és sok minden másnak járt most utána az Agrárszektor.

Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!

Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

Mint megtudtuk, Magyarországon vadhúsból nagyjából 800 tonnát értékesítenek évente, a hazai vadhúsfogyasztás azonban rendkívül gyérnek számít, hiszen jelenleg mindössze 30-40 dekagramm/fő/évre tehető. Ezzel szemben sertésből például több, mint 30 kilogrammot is fogyasztunk átlagosan évente.

A VADEX Zrt. vadhúsfeldolgozó üzemében kizárólag nagyvad (szarvas, őz, vaddisznó, muflon) feldolgozása és értékesítése történik. A belföldi értékesítésből a szarvas részaránya 74 %, a vaddisznóé 21 %, az őzé 3 %, míg a mufloné 1%. Pontos információink a magyarországi vadhús fogyasztás összetételéről nincsenek, azonban vélhetőleg a fenti aránytól lényeges eltérés nem valószínű

- mondták lapunknak.

EZ IS ÉRDEKELHET

Miért nem fogy itthon a vadhús?

A vadhús Magyarországon a drágább élelmiszerek kategóriájába tartozik, ezért a vásárlók egy része számára a fogyasztása nem képezi a hétköznapok részét. Ezen kívül a vadhúshoz való hozzáférés sokak számára nem megoldott. A friss vadhús általában vadász barátoktól, „ismerősöktől” történő „szerzés”, vásárlás útján biztosított, azonban ez csak kisebb mennyiséget jelent. A vadfeldolgozók által forgalmazott termékek szinte kizárólag fagyasztott formában kerülnek a boltokba, elsősorban nagyobb áruházak polcaira. A szakemberek tapasztalata az, hogy a belföldi forgalom jelentős része vendéglátóipari egységek felé irányul, nem pedig a háztartások felé.

Év végén többen nyúlnak utána

Az év végén, ünnepi időszakban általában nő a kereslet a vadhúsok iránt. Tavaly decemberben az Agrárszektor is beszámolt arról, hogy hiába az ünnepek, az infláció és az energiaárak növekedése miatt a vadhúsok esetében is áremelkedés volt tapasztalható, ami miatt a korábbi évekhez képest inkább visszafogott keresletre lehet számíthattak a vadhúsok esetében a hazai piacon. Az export tekintetében az év vége mindig erős időszaknak számít.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ömlik külföldre

A VADEX Zrt. vonatkozásában elmondható, hogy az értékesítés kisebbik része irányul belföldre, azonban az utóbbi néhány évben folyamatosan nő a honi értékesítés aránya. A COVID előtti időszakban az import aránya 85-90% körül alakult, ezzel szemben a 2024. évben ez az arány várhatóan 80% alá csökken. A belföldi fogyasztás növekedése a fogyasztási szokások átalakulásának, valamint annak a nem elhanyagolható körülménynek is köszönhető, hogy a haszonállatok húsa - elsősorban a szarvasmarha - jelentős mértékű áremelkedésen esett át, melynek következtében a húsárak több termék esetében „összeértek”.

Az árakkal kapcsolatban pedig elmondták, hogy az elmúlt egy évben az export vonatkozásában enyhe áresés volt tapasztalható. Ezzel szemben a belföldi értékesítés vonatkozásában stagnálást tapasztaltunk az értékesítési árakban. Mindezen kívül érdemes kiemelni azt is, hogy miért lenne érdemes több vadhúst fogyasztanunk: a vadonélő állatoknak a húsában gyakorlatilag nincsen zsír. Az alacsony zsírtartalom a vadállatok aktív életmódjának és természetes táplálkozásának tudható be. A vadon élő állatok húsa nagyobb arányban tartalmaz többszörösen telítetlen zsírsavakat, mint például az omega-6 és az omega-3. Ez pedig csökkenti a koleszterinszintet és csökkenti az egyéb krónikus betegségek kockázatát is. Emellett számos vizsgálat igazolta, hogy a vadhús összetétele a csupasz, bőr nélküli csirkemellhez hasonlít vagyis számokban ez a következőképpen néz ki: egy adag vadhús körülbelül 110-130 kalóriát, 2 gramm zsírt és 25 gramm fehérjét tartalmaz. A szarvasok, a jávorszarvak például rengeteg vitamint- és ásványi anyagot tartalmaznak, ráadásul kiváló vasforrások, de megtalálható bennük a B12, B6 vitamin is. Emellett nincs bennük hozzáadott hormon és antibiotikum és egyedi ízvilággal is bírnak.

EZ IS ÉRDEKELHET

Most pedig nézzük, hogy milyen mélynek kell lennie a zsebünknek, ha valamilyen vadhúst vásárolnánk. A Matusz-Vad-nál

  • a vaddisznó szűzpecsenye kilója 8850 forint,
  • a vaddisznó gerinc 6857 forint,
  • a vaddisznó comb 5841 forint,
  • a szarvas bélszín 10641 forint,
  • a szarvascomb 4926 forint,
  • az őz apróhús pedig 4101 forint.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Kistermelőknek és fiatal gazdáknak most 50% kedvezménnyel! Decemberben ismét Agrárszektor konferencia!
EZT OLVASTAD MÁR?