Szörnyű a helyzet Amerikában: sorra zárnak be a baromfitelepek

Szörnyű a helyzet Amerikában: sorra zárnak be a baromfitelepek

agrarszektor.hu
A Helene hurrikán komoly károkat okozott az amerikai élelmiszer- és textilipari termelésben. Legalább két baromfiüzem bezárt Georgiában és Észak-Karolinában, miközben Dél-Karolinában a gyapotültetvények jelentős veszteségeket szenvedtek. A Wayne-Sanderson Farms, az ország harmadik legnagyobb baromfitermelője, áramkimaradás miatt állította le működését Georgiában. Dél-Karolina számos baromfiüzeme tartalék generátorokkal működik, de a gyapottermés minősége is veszélyben van. A hurrikán hatásai továbbra is érezhetők a régióban, különösen a mezőgazdaságban.

A Helene hurrikán miatt legalább két baromfiüzemet bezártak Georgiában és Észak-Karolinában, valamint jelentős károkat okozott a gyapotültetvényeken Dél-Karolinában, ami komoly csapás az amerikai élelmiszer- és textilipari termelésre - mondták a vállalatok és a mezőgazdasági tisztviselők hétfőn. A vihar, amely csütörtök késő este csapott le Florida Big Bend régiójára, több mint 100 halálos áldozatot követelt fél tucat államban, mielőtt pusztító útját folytatta Georgián át a Karolinákig. Frank Singleton, Wayne-Sanderson Farms a vállalat szóvivője elmondta, hogy áramkimaradás miatt bezárta a georgiai Moultrie városában található feldolgozóüzemet - írja a Reuters.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az üzem hetente 1,3 millió csirkét dolgoz fel, és a működés folytatásának időpontja a Georgia Power (GPJA.N) áramszolgáltató helyreállítási munkáitól függ – tette hozzá Singleton. A vállalat üzemanyag-szállítást biztosít a helyi gazdaságok számára is, amelyek szintén áram nélkül maradtak. Dél-Karolinában sok baromfiüzem tartalék generátorokkal üzemel – mondta Eva Moore, a Dél-Karolinai Mezőgazdasági Minisztérium szóvivője. A gyapotültetvények súlyos károkat szenvedtek – tette hozzá.

A nyitott gyapottokokat szétszórta a vihar, és a növények összecsavarodtak. Ez bonyolultabbá teszi majd a betakarítást, és hatással lehet a gyapot minőségi besorolására is

- mondta. Észak-Karolinában a Smithfield Foods, a világ legnagyobb sertéshús-feldolgozója, közölte, hogy a sertésüzemek szállítási logisztikája nehézkessé vált, de az anyagi károk jelentéktelenek voltak. Egy baromfi-feldolgozó üzem Morganton közelében szintén leállt – mondta Bob Ford, az Észak-Karolinai Baromfiszövetség ügyvezető igazgatója. Ennek ellenére a baromfiipar viszonylag szerencsés volt, mivel a takarmánymalmok üzemelnek, és az áradások nagy mértékben elkerülték a gazdaságokat. A Morganton környéki élő csirkék "egyszerűen csak kövérebbek lesznek", amíg a feldolgozóüzem várhatóan szerdán újra nem nyit – mondta Ford.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. október 1. 11:26