Itt a mesterterv: így tarolhatják le az egész világot a magyar élelmiszerek

Itt a mesterterv: így tarolhatják le az egész világot a magyar élelmiszerek

MTI
Cél, hogy a magyar mezőgazdaság feldolgozóipara világszínvonalúvá váljon, és minél több olyan terméket állítsanak elő Magyarországon, amely a hazai mellett a nemzetközi piacokon is megállja a helyét - jelentette ki az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára szerdán a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Rákóczifalván.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Farkas Sándor, a Szabados-Hús Kft. támogatói okiratának átadásakor azt mondta, a magyar mezőgazdaság teljesítménye folyamatosan nőtt az elmúlt években, az exportteljesítménye szintén, csaknem 10 százalékkal haladja meg a korábbi években tapasztaltat - közölte. Felidézte, hogy a rendszerváltozás idején a feldolgozó- és élelmiszeripar "szinte megszűnt magyar tulajdonban létezni", a magyar vidéken, agráriumban gyakorlatilag bérmunkássá váltak az alapanyagot termelő vállalkozások, a gazdatársadalom kiszolgáltatott helyzetbe került. 2010 óta jelentős változás következett be, ma már az élelmiszeripar - ahogy a pandémia során is bizonyította - teljes biztonsággal el tudja látni a lakosságot megfelelő minőségű és mennyiségű élelmiszerrel - emelte ki a politikus.

A meghirdetett élelmiszer- és feldolgozóipari fejlesztésekre kiírt pályázatok azt a célt szolgálják, hogy az elkövetkező időszakban a megtermelt magyar áru-alapot jelentős részben helyben dolgozzák fel - mondta az államtitkár. Az élelmiszer- és feldolgozóipart meg kívánják erősíteni - hangsúlyozta, kiemelve: Magyarország kormánya a vidékfejlesztési programon belül mintegy 4265 milliárd forintot fog biztosítani erre a célra. Fontosnak nevezte, hogy a vidéken élő emberek megtalálják számításaikat és a vállalkozások fejlesszenek, beruházzanak illetve olyan termékeket állítsanak elő, amely a hazain túl a nemzetközi piacokon is megfelelő értékben értékesíthetők. Az államtitkár reményét fejezte ki, hogy a fejlesztéseknek köszönhetően nem csak alapanyagot, hanem minél több feldolgozott termékeket is tudnak értékesíteni. Hozzátette: várhatóan mintegy 25 millió embernek fognak biztonságosan élelmiszert előállítani az elkövetkező években. Kiemelte a magyar kormány intézkedései közül az élelmiszerárstopot, amely hét alapvető élelmiszer esetében a tavaly október 15-i árat írja elő.

Kállai Mária, a térség fideszes országgyűlési képviselője elmondta: az élelmiszeripari üzemek komplex fejlesztésére kiírt pályázaton a teljes mértékben magyar tulajdonban lévő, sertés vágással, darabolással és húsfeldolgozással foglalkozó Szabados-Hús Kft. több mint 287 millió forintot nyert. A cég beruházásának teljes összege csaknem 600 millió forint, amely során többek között technológiai, infrastrukturális fejlesztést valósít meg, új berendezéseket, eszközöket vásárol a kft. - tette hozzá.

A Szabados-Hús Kft. honlapján levő információk szerint a sertésvágó, daraboló és zsírsütő export üzemük éves kapacitása 60 ezer sertés. 2005-ben kezdték el a vágást az akkor épült vágóhídon, ahol bérvágást is vállalnak. A meglévő telephelyen 2007-ben export húsfeldolgozó üzemet létesítettek, ahol csaknem száz féle terméket gyártanak. Az alapanyagok a cég vágóhídjáról kerülnek a feldolgozóba. Az élelmiszerbiztonság fokozása érdekében - a törvényi, rendeleti követelmények betartásán túl - HACCP rendszert működtetnek. Partnereik többek között konyhák, kis- és nagykereskedelmi egységek, a cégnek saját húsboltja is van. A nyilvános cégadatok szerint a Szabados-Hús Kft. értékesítésének árbevétele 2020-ban csaknem 2 milliárd 694 millió forint, 2019-ben több mint 2 milliárd 535 millió forint volt, ezek túlnyomó része belföldi értékesítésből származott mindkét évben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?