Változás jön sok élelmiszernél a boltokban: erről jobb, ha mindenki tud

Változás jön sok élelmiszernél a boltokban: erről jobb, ha mindenki tud

agrarszektor.hu
Megjelent a Bizottság (EU) 2024/2512 felhatalmazáson alapuló rendelete a fogyasztók élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásáról szóló 1169/2011/EU európai parlamenti és tanácsi rendelet II. mellékletének történő módosításáról. A módosítás 2025. április 1-jétől lép hatályba, és a rendelet következő napjától kezdve az élelmiszerek jogszerűen forgalomba hozhatók a készlet erejéig.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A konferenciára idén először 0. nappal is készülünk!

Regisztráljon most még EARLY BIRD áron! 

Az 1169/2011/EU rendelet II. melléklete állapítja meg a fogékony személyekben allergiát vagy intoleranciát okozó anyagok és termékek jegyzékét. Az élelmiszerekben való jelenlétükre vonatkozó információkat a rendelettel összhangban minden esetben közölni kell a fogyasztóval. A fogyasztók védelme és az élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásra vonatkozó szükségtelen kötelezettségek elkerülése érdekében a II. melléklet naprakésszé tételét célozza a megjelent jogszabály - olvasható a NAK oldalán.

A Bizottság felkérése alapján az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság 2023. szeptember 25-én közzétette tudományos szakvéleményét, amely arra a következtetésre jutott, hogy a rendelkezésre álló információk és adatok alapján rendkívül valószínűtlen (≤ 1 %-os valószínűség) az, hogy a mustármagból származó behénsav felhasználásával gyártott emulgeálószerek (E470a, E471 és E477) szájon át történő fogyasztása a javasolt felhasználási feltételek mellett allergiás reakciót váltana ki mustárra allergiás embereknél. E következtetések alapján az 1169/2011/EU rendelet mellékletéből kizárásra kerülnek a mustármagból származó behénsav felhasználásával gyártott emulgeálószerek (E 470a, E 471 és E 477), a következő módon. A rendelet II. mellékletének 10. pontja helyébe a következő szöveg lép:

EZ IS ÉRDEKELHET

Ezt a rendeletet 2025. április 1-jétől kell alkalmazni. A 2025. április 1. előtt jogszerűen forgalomba hozott vagy felcímkézett, e rendeletnek meg nem felelő élelmiszerek a készlet erejéig forgalmazhatók. Ez a rendelet az Európai Unió Hivatalos Lapjában való kihirdetését (2024.09.25.) követő huszadik napon lép hatályba.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?