Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
Magyarországon a hivatalos adatok szerint 2020-ban 797 hektáron termesztettek fokhagymát, akadnak azonban olyan területek, amelyek valamilyen okból kimaradtak a statisztikából, ezekkel együtt a tavalyi évben körülbelül 850-860 hektár volt a termőterület hazánkban - tudta meg az Agrárszektor Hunyadi Istvántól. Hozzátette, a tendencia 2018 óta csökkenő, évről évre egyre kisebb a fokhagyma magyarországi termőterülete. A csökkenésben számos dolog szerepet játszik, az egyik ilyen a gazdatársadalom növekvő életkora, sokan ugyanis kiöregednek és nincs aki folytassa a tevékenységet. A másik ok az árverseny, amit a hazai termelők jó része nem bír. A fokhagyma hazánkban még kézimunkaerő-igényes kultúrának számít, kevés termelő áll olyan magas technológiai szinten, ahol az emberi tényező már jelentősen redukálható. Nem kedvez a gazdáknak a munkaerő és a termeléshez köthető költségek növekedése sem, ezért főleg azok, akik kisebb területen, öntözés, valamint gépesítés nélkül, avultabb technológiával dolgoznak, és szinte alig tudnak jövedelmet realizálni, előbb-utóbb arra kényszerülnek, hogy a termelést feladják - közölte Hunyadi István.
A mennyiség sokéves átlagban 6-8 ezer tonna között mozog, ami szintén csökkenő tendenciát mutat, de nem egyenesen arányos a termőterület csökkenésével. Ugyanakkor ez a mennyiség nem fedezi a belpiaci szükségleteket, ezért rendszeres importra szorulunk, az éves import évjárattól függően 800 - 1200 tonna között van - mondta a szakember. Kínából érkezik a legtöbb áru, de érkezik fokhagyma Spanyolországból és Észak-Afrikából is. A kínai fokhagyma legtöbbször nem közvetlenül Kínából érkezik, hanem más országok közbeiktatásával, az EU-ba például Hollandia hozza be a legtöbb kínai fokhagymát, Magyarországra is Hollandia érintésével érkezik a legtöbb kínai tétel.
A szakember hangsúlyozta, hiába a kínai import a beltartalmi értékekben és az úgynevezett organoleptikus tulajdonságban azért lényeges különbség fedezhető fel a magyar és az import fokhagyma között. A hazai termesztésben lévő fajták, és a hazai ökológiai adottságok olyan termék előállítását teszik lehetővé, ami íz, illat és zamatanyagait tekintve lényegesen jobb, mint például a kínai áru.
- emelte ki Hunyadi István.