VM: sikeres a nemzetközi hulladékszállítást ellenőrző akció

agrarszektor.hu
Tíz nap alatt tíz kamiont kaptak el, és több mint 88 millió forint bírságot szabtak ki az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőség munkatársai a legális és illegális nemzetközi hulladékszállítást ellenőrző, "Demeter II." nevű akcióban - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) hétfőn az MTI-vel.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A közlemény szerint az akció március 11-ig folytatódik. A tárca célja továbbra is az, hogy kiszűrjék azokat a kamionokat, amelyek a menetlevelükön nem jelölt veszélyes hulladékot szállítanak. Ezzel meg tudják akadályozni, hogy a szállítmányokat Magyarországon vagy az Európai Unió területén illegálisan lerakják vagy felhasználják.

A most megbírságolt kamionokban illegálisan szállított alumíniumot, rezet, magnéziumot és veszélyes hulladékot is találtak a hatóság munkatársai, de több dohány-, fa- és fémhulladékot szállító kamionnál is voltak problémák. Nemrég "fülelték le" azt a két kamiont is, amelyek a legnagyobb fogást jelentik: Bulgáriából Belgiumba szállítottak volna csaknem ötven tonna veszélyes hulladékot, amely arzént, szelént és nehézfémeket is tartalmazott. A büntetés tonnánként eléri az egymillió forintot - közölte a VM.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatallal (NAV) összehangolt ellenőrzés ideje alatt összesen tíz kamiont állítottak félre a szakemberek, amelyeket csak a bírság kifizetése után fordítanak vissza a határról. Az akció Röszke, Parassapuszta, Záhony, Hegyeshalom, Rajka, Kelebia és Tompa határátkelőit érintette.

 

forrás: MTI

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?