2024. október 26. szombat Dömötör
Ezt meg kell nézni: látványos családi program a Hortobágyon

Ezt meg kell nézni: látványos családi program a Hortobágyon

agrarszektor.hu
Szent Dömötör-napi behajtási hagyományokat elevenítik fel a Hortobágyon, a hétvégén. A rendezvény keretében az érdeklődők a Hortobágyi Nemzet Park Igazgatóság leglátványosabb eseményét a daruvonulást is megtekinthetik szervezett túrák keretében – közölte az Agrárminisztérium.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

A pásztorok életének egyik kiemelkedő eseménye a Szent Dömötör napja. A hideg idő beálltával, ahogy nappalok egyre rövidülnek az állattartók is a télre készülnek. 

A jeles ünnep hagyományait elevenítik fel a Mátai Ménesben. A behajtási ünnepen a látogatók találkozhatnak a pásztorok állataival, amelyek között megtalálhatóak lesznek a magyar racka juhok, a nóniusz lovak, a négyökrös bivalyfogat és a hatökrös magyar szürke szarvasmarha fogat, akik a juhászok, a csikósok és a gulyások társaságában elvonulnak a résztvevők előtt. A látványos felvonulás után lehetőség nyílik a pásztorokkal és jószágaikkal való ismerkedésre. Ezt követően az érdeklődők csikós bemutatóban is gyönyörködhetnek.

EZ IS ÉRDEKELHET

Egyedülálló látványosság

Az ősz időszak egyik legszebb és legvonzóbb természeti eseménye a Hortobágyon a daruvonulás. A daru a Hortobágyi Nemzeti Park jelképe és egyben hazánk egyedülálló természeti értéke is. A több tízezer daru naponta ismétlődő, alkonyathoz kötődő mozgalmának, a daruhúzásnak a megtekintésére szervezett túrákkal várják az érdeklődőket a HNPI munkatársai. A Hortobágy pusztái, halastavai és egyéb vizes élőhelyei európai vonulásának legnépesebb szárazföldi pihenőhelyeként ismertek.

Az itt tartózkodó darvak létszámát hetente mérik a Hortobágyi Nemzeti Park Természetvédelmi Őrszolgálatának szervezésében. A legfrissebb, október 24-i adatok szerint Magyarországon összesen 127490 darvat számláltak, ebből 81290 példányt a Hortobágyon figyeltek meg. Az úgynevezett szinkronszámláláskor a darvak éjszakázóhelyeként szolgáló sekély vízállásoknál, halastavaknál felsorakozó megfigyelők a látóhatárt egymást között felosztják, így a különböző behúzási útvonalakon érkező csapatok létszámát jó közelítéssel meg tudják becsülni.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?