
Egyre több ilyen élelmiszer van itthon: sokan veszik, de ezt nem tudják róla
Egyre több proteines élelmiszerrel találkozhatunk a boltokban, utánajártunk, tényleg egészségesek-e.
A mangó az indiaiak szent fája. A szappanfavirágúak rendjébe sorolt szömörcefélék családjában a Mangifera nemzetség típusfaja. Igen kedvelt gyümölcs, előszeretettel fogyasztják.
A mangó jellemzői és felhasználása
A mangó egy édes ízű, egzotikus gyümölcsöt termő fa. Mai neve az indiai man-gay portugál formájából származik. A mangó őshazája India, ahonnan a portugálok vitték Afrikába. Európa a 18. században angol utazók beszámolóiból értesült létezéséről. A mangó akár 20 méter magasra is megnőhet. A 20. század végén úgy gondolták, hogy a világ legnagyobb gyümölcsfája egy, az indiai Csandígarh közelében álló mangófa, aminek koronáját elképesztő méretűre, mintegy 2200 m²-re becsülték. A törzsének kerülete 9 méter, míg alsó ágainak körmérete 3 méter volt, a földre támaszkodó alsó ágak hossza pedig elérte a 20 métert.
Az ovális, lédús, kellemes ízű gyümölcs színe leginkább a vörös és sárga között változik. Felhasználását tekintve igen sokoldalú: legtöbbször gyümölcssalátába keverik, de kiválóan illik rák- és halételekhez is. Gyakran lekvárt főznek belőle és aszalják is. A mangó virága sűrű, édes mézet ad, amely önmagában is fogyasztható. Világosbarna fájából bútort készítenek, de készítenek még belőle krémeket, fagylaltot, süteményeket, egyéb édességeket, befőttet, de a szépségipar is örömmel használja.
A mangó jótékony hatásai
A mangó vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, enzime gyomorvédő hatású. Rosttartalma segíti az emésztést, jótékony hatással van a szervezetre. Vitaminok közül megtalálható A-, B1-, B2-, C- és E-vitamin, valamint bővelkedik foszforban, kalciumban és nátriumban. Az éretlen gyümölcs C-vitaminban, az érettebb A-vitaminban és béta-karotinban gazdag. Mindezek mellett a mangó jótékony hatással van a szívre, csökkenti a vér koleszterinszintjét, valamint minimalizálja néhány rákos megbetegedés kockázatát. Ám a sok jótékony hatás mellett allergéneket is tartalmaz.
A sornak még nincs vége, hiszen a mangó tele van antioxidánsokkal, amelyek megelőzheti a mell-, prosztata- és végbélrák, valamint a leukémiák kialakulását. A mangóban sok rost és C-vitamin található, amelyek csökkentik a szervezetben az LDL, vagyis a „rossz” koleszterinszintet. Továbbá erősíti az immunrendszert, semlegesíti a szervezet lúgosságát, jót tesz a bőrnek és érdemes használni a hajhullás, őszülés ellen.
Egyre több proteines élelmiszerrel találkozhatunk a boltokban, utánajártunk, tényleg egészségesek-e.
Rengeteg előnnyel járhat a mezőgazdaságban a fekete katonalégy lárvájának hasznosítása.
Egyre bizonytalanabb a banán jövője, 2080-ra a termelő régiók 60 százalékát fogja súlyosan érinteni a klímaváltozás.
Mi a jó választás az otthoni konyhakerthez? Hogyan készüljünk elő a forró nyári hónapokra?
Cél a termelési kiesés miatti terhek megkönnyítése és az állattartó telepeken dolgozók munkahelyeinek megőrzése.
Végére értünk a beadási időszaknak! A tavalyi év tapasztalatait felhasználva az Arasz komoly segítség volt 2024-ben is az EGN beadás követelményeinek való megfelelésben.
A Glomo Start mIKRo kimondottan fajgazdag inokulálást tesz lehetővé, ugyanis hét különböző gombafaj szaporítóképleteit tartalmazza.
Megújult a közkedvelt starter műtrágya, a Corn Starter Pro