Nincs elég magyar burgonya, ömlik az import az országba: durva, honnan jön
Az elmúlt években a hazai burgonyatermés rendszerint már január végére vagy február közepére elfogy, így tavaszig sem tart ki.
A takarmányborsót itthon abrak- és zöldtakarmánynak termesztik, ami gazdaságos, hiszen a gyökerükön élő baktériumok miatt csökkenthető a területre kijuttatandó műtrágya mennyisége.
A takarmányborsó előveteményként is kiváló, hiszen javítja a talaj biológiai értéket, korán betakarítható és kedvező tulajdonságokkal rendelkezik kórtani szempontból is. Ami pedig még fontosabb, hogy a talaj víz- és tápanyagkészletét sem zsarolja ki.
A takarmányborsó termesztése és ápolása
A takarmányborsó rövid tenyészidejű (nagyjából 80-100 nap), hidegtűrő növény, és nem érzékeny a tavaszi fagyokra sem, ami manapság nagy kincsnek számít. Meg kell különböztetni az őszi (télálló) és a tavaszi vetésű takarmányborsókat: a tavaszi borsó már 3-4 ° C-on csírázik, a kisebb fagyokat már 2-3 leveles korában is kibírja. A télálló fajtáknál viszont a -10-15 ° C-os hideget is túl kell élniük. A borsó egyébként jól fejlődik csapadékos, hűvös időben is, nem hőigényes. Vegetatív növekedéskor 12-14 ° C, a virágzás-érés időszakában 18-20 ° C elegendő számára. A vizet is jól tudja hasznosítani, a kora tavaszi szárazságot viszont nehezen viseli. A talajjal szemben azonban már igényes, legjobban a tápanyagokban gazdag, mélyrétegű és kellő mértékben ellátott talajokat preferálja. A hideg és vizes talajokat nem igazán tolerálja, de kedvező tápanyagszint esetén akár gyengébb talajokon is lehet termeszteni. A levegőzött, lazított talajok is előnyösek számára, köszönhetően a gyökérgümőkön élő nitrogéngyűjtő baktériumoknak.
Az őszi takarmányborsót október közepéig, a tavaszit pedig márciusban el kell vetni. A csírázás 2- 3 ºC-on már megindul, de a gyors kelés 6-8 ºC-os talajhőmérsékleten jön létre. Hideg talajban nem érdemes vetni, mivel, az állomány heterogenitása kinyúlhat az érés idejére is, ami nehezíti a betakarítás egyöntetű kivitelezését, 5-8 centiméter mélyre, 12 vagy 15-20 centiméteres sortávolságra vethetjük, a talaj szerkezetétől függően. A vetőmag mennyiségét tekintve hektáronként 200-300 kilogramm.
Érdemes megemlíteni a vetésváltást is: leggyakrabban két kalászos közé szokott kerülni a takarmányborsó, például a búza jelentős terméstöbbletet ad a borsó elővetemény után. Már szó volt a nitrogénről is, mely ebben az esetben is visszaköszön, hiszen a borsó mintegy 50-100 kg/ha nitrogént hagy vissza a talajban – ez különös nagy jelentőséggel bír a bio-termesztésnél és a környezetkímélő gazdálkodásnál is. Azt viszont szem előtt kell tartani, hogy a vetésforgót úgy kell megtervezni, hogy a borsó 4 évig nem vethető önmaga és egyéb pillangós virágú növény után sem! A takarmányborsó legjobb előveteménye az őszi kalászosok, közepes a kukorica. Fontos az is, hogy ne vessünk borsót olyan növény után, mely termesztése során használt gyomirtó szerek szermaradványai károsan hatnak a borsóra!
A takarmányborsó betegségei
A borsófajták eltérő fogékonysággal rendelkeznek a lisztharmat, a szklerotíniás tőpusztulás, a peronoszpóra és a levél-, szár- és hüvelyfoltosság kórokozóival szemben. A levéltetvek, tripszek, ormányos bogarak, barkók és a bagolylepke lárvák is a gyakoribb kártevői közé tartoznak, melyek ellen a Nébih által engedélyezett peszticidekkel lehet védekezni. A gyomirtásra is oda kell figyelni, mivel a gyomelnyomó képessége gyenge, ajánlott kelés előtt, vetés után egy alapgyomirtásban részesíteni.
Az elmúlt években a hazai burgonyatermés rendszerint már január végére vagy február közepére elfogy, így tavaszig sem tart ki.
Amit korábban hulladéknak hívtunk, arra másodlagos nyersanyagként kell tekinteni.
Precíz és teljesen automata palánta átültető robottal rukkolt elő egy holland vállalkozás.
2025 elején kezdheti meg a működését a Cargill negyedik innovációs központja Ázsiában.
Az Európai Bizottság szigorítja az élelmiszerbiztonsági előírásokat a Listeria monocytogenes baktérium elleni védekezés érdekében.
A mezőgazdasági igényekre szabott vállalatirányítási rendszerek az agrárcégek legjobb eszközei lehetnek arra, hogy megőrizzék és növeljék versenyképességüket.