
Egyre több ilyen élelmiszer van itthon: sokan veszik, de ezt nem tudják róla
Egyre több proteines élelmiszerrel találkozhatunk a boltokban, utánajártunk, tényleg egészségesek-e.
Az uborka a tökvirágúak rendjébe, a tökfélék családjába tartozó növényfaj. Ugyanabba a nemzetségbe tartozik, mint a sárgadinnye. Hazánkban is nagy népszerűségnek örvend.
Az uborka jellemzői és jótékony hatása
Az uborka lédús és sok ásványi anyagot, főként káliumot, foszfort, nátriumot, magnéziumot és vasat tartalmaz, ezáltal kitűnő szomjoltó és kalóriatartalma is különösen alacsony: 10 kcal van100 g-ban. Sokféle vitamint tartalmaz, mint például a B-csoport összes vitaminját, C-vitamint, némi A-elővitamint és E-vitamint. Rostjai könnyebben emészthetők, ha fogyasztás előtt kissé lesózzuk, vagy egyszerűen alaposan megrágjuk. Az uborka a táplálkozási értékét azzal növeli, hogy kedvező hatású a gyomor működésére, emellett a nagy káliumtartalma miatt vízhajtó hatású. Levét reumatikus fájdalmak ellen is jó hatásúnak tartják, illetve a szépségiparban is használják, mivel az uborkakrém, -szesz üdébbé teszi a bőrt, így fiatalító hatású. Szilícium-dioxid tartalmának köszönhetően erősíti a kötőszöveteket, sárgarépalével keverve csökkenti a szervezetben lévő húgysavszintet, így enyhítheti az ízületi és köszvényes fájdalmakat. Mindezek mellett jó hatással van a csontokra, a szívre, nagyszerűen hidratál és a fogyókúrázóknak is erősen ajánlott a fogyasztása.
Az uborka termesztése
Az uborka hőigénye magas, 25°C az ideális számára. A fagyot egyáltalán nem viseli el, olyannyira, hogy még a 10 °C fok alatti hőmérsékletet sem igazán kedveli, ezért, ha túl korán kerül ki a kertbe, a hideg esték visszavethetik fejlődését. Az uborkának magas még a fény,- a víz - és a tápanyagigénye is, ezért lehetőleg napos helyre ültessük és gondoskodjunk az állandó öntözésről, valamint a tápanyagutánpótlásról, például trágyával vagy komposzttal. Az uborkát április közepétől vethetjük magjait szabadföldbe: 80-100 cm sortávolságra. A tőtávolság kelés után egyeléssel alakítható ki, érdemes 20-30 cm-t hagynunk az egyes tövek között.
A magok kezdeti fejlődését serkenti, ha főliaalagút alá vetjük. Az uborka jól termeszthető balkonládákban, akár fel is lehet futtatni: mivel hosszú indákat nevel, készítsük támasztékot a számára, amire felfuthat, így a termés és a levélzet tiszta marad, szellősebb az elrendezése, és a gombás, baktériumos betegségek is kevésbé károsítják, permetezés esetén pedig könnyebben hozzáférhetünk a levelek fonáki részéhez is. Fa, fém vagy bambusz tartórudak és drót vagy műanyag háló kombinációja teljesen megfelel az uborkának.
Egyre több proteines élelmiszerrel találkozhatunk a boltokban, utánajártunk, tényleg egészségesek-e.
Rengeteg előnnyel járhat a mezőgazdaságban a fekete katonalégy lárvájának hasznosítása.
Egyre bizonytalanabb a banán jövője, 2080-ra a termelő régiók 60 százalékát fogja súlyosan érinteni a klímaváltozás.
Mi a jó választás az otthoni konyhakerthez? Hogyan készüljünk elő a forró nyári hónapokra?
Cél a termelési kiesés miatti terhek megkönnyítése és az állattartó telepeken dolgozók munkahelyeinek megőrzése.
Végére értünk a beadási időszaknak! A tavalyi év tapasztalatait felhasználva az Arasz komoly segítség volt 2024-ben is az EGN beadás követelményeinek való megfelelésben.
A Glomo Start mIKRo kimondottan fajgazdag inokulálást tesz lehetővé, ugyanis hét különböző gombafaj szaporítóképleteit tartalmazza.
Megújult a közkedvelt starter műtrágya, a Corn Starter Pro