Riasztó gyorsasággal romlanak Európa termőtalajai: már most több milliárdos a kár

Riasztó gyorsasággal romlanak Európa termőtalajai: már most több milliárdos a kár

agrarszektor.hu
Egyetlen centiméter termékeny talaj kialakulása ezer évig is eltarthat, ehhez képest világszerte olyan ütemben zsigereljük ki a földet, hogy képtelen természetes üteme szerint regenerálódni. A talajromlás hozzájárul a klímaváltozás erősödéséhez, az élelmiszer-biztonság megingását, egészségtelenebb táplálékot eredményez már most is, és a negatív hatások - a forintosítható károkkal együtt - egyre erősebbek lesznek a jelenlegi földhasználat mellett. A megoldást a talajkímélő- és megújító mezőgazdasági gyakorlatok jelenthetik, amivel szemben a gazdák jelenleg bizalmatlanok. Oktatással, szaktanácsadással és megfelelő támogatási rendszerrel tudnánk ezen változtatni.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Pusztul a föld, a szó legszorosabb értelmében: a talaj állapotának folyamatos romlása miatt évente 50 milliárd eurót veszít az Európai Unió az EU Talaj Misszióját előkészítő tudományos jelentés szerint. De ez a veszélyes tendencia érvényesül szerte a világban, ahogy arra az IPCC Külön Jelentése is figyelmeztetett. A talaj leromlását többek között a mezőgazdaságban és erdőgazdálkodásban folytatott fenntarthatatlan gazdálkodási gyakorlatok, az ipar által okozott szennyezés, valamint a beépített területek terjeszkedése okozza. Emellett egyre növekvő élelem-szükségletünk, étrendünk, az élelmiszer ellátási lánc működése és az élelmiszer-pazarlás szintén befolyásolják a talaj egészségét - olvasható a Másfélfok oldalán.

A talaj rendkívül dinamikus és törékeny rendszer. Emberi időléptékben mérve véges erőforrás: 1 cm vastag termékeny talajréteg képződése akár 1000 évig is eltarthat. Az unióban a talajok egynegyede szenved a víz okozta jelentős eróziótól, további egynegyedén pedig magas az elsivatagosodás kockázata, elsősorban Dél-, Közép- és Kelet-Európában. Az éghajlatváltozás hatására egyre szaporodó szélsőséges időjárási események tovább rontják a helyzetet, ugyanis az intenzív, nagycsapadékú esetek felerősítik a víz okozta eróziót, míg az aszályos időszakok a talaj kiszáradásához, porzásához vezetnek, így a szél könnyen tovaszállítja azt.

Ha elhallgat a kanári…

Egy kanál termőtalajban több organizmus található, mint ahány ember él a Földön. Ezért nem meglepő, hogy a talajban élő gombák és baktériumok csupán 1%-át ismerjük. Azt azonban jól tudjuk, hogy amint a talaj organizmusai fogyatkozni kezdenek, a teljes ökoszisztéma működése romlani kezd. A talaj organizmusai ezért olyanok, mint a szén-monoxidra rendkívül érzékeny kanárimadarak a szénbányában: ha elhallgatnak, akkor mi is életveszélyben vagyunk.

A talaj élővilágának biológiai sokfélesége nélkülözhetetlen a talaj ökoszisztéma szolgáltatásainak fenntartásához. Ezeket a szolgáltatásokat sokszor alapvetőnek, magától értetődőnek tekintjük, és egészen addig nem értékeljük fontosságukat, amíg azok el nem tűnnek. Ha a talaj egészséges, és fenntartható módon gazdálkodunk vele, számos hasznát élvezhetjük:

  • megfelelő mennyiségű tápláló és biztonságos élelmiszer, takarmány, rost és egyéb, a különböző iparágak számára fontos biomassza biztosítása;
  • a víz tárolása és tisztítása, a vízáramok szabályozása, a víztartók feltöltése, valamint az aszályok és áradások hatásainak csökkentése, ezáltal elősegítve az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodást is;
  • a szén megkötése a légkörből, valamint annak hosszútávú elraktározása, ezáltal a talajból származó üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése, így hozzájárulva az éghajlatváltozás mérsékléséhez;
  • a tápanyagok körforgásának segítése, ezáltal támogatva a növények termelékenységét, ezzel pedig az élelmiszer-biztonságot;
  • élőhely biztosítása mind a talajban, mind a talajon élő élőlényeknek, ezáltal segítve a biológiai sokféleség megőrzését.

Az IPCC földhasználattal foglalkozó jelentése szerint jelenleg 50-100-szor gyorsabban pusztítjuk talajainkat, mint ahogy az képes volna regenerálódni. A talaj leromlása idővel az ökoszisztémák összeomlásához vezethet, ezzel aláásva az élelmiszer-biztonságot, tovább fokozva az éghajlati és ökológiai válságot, ami tovagyűrűző gazdasági és társadalmi instabilitáshoz vezet. Hogyan kell elképzelni ezt a folyamatot?

A túlhasznált, kizsigerelt talaj szerkezete leromlik, csökken a szerves anyag tartalma és ezzel együtt a benne élő hasznos élőlények (pl. földigiliszta, baktériumok, gombák) száma is. Ennek következtében gyorsan tömörödik, aszály idején cserepesedik és porzik, a csapadéktól eliszapolódik, továbbá lecsökken a vízbefogadó képessége, tápanyag és nedvességtartó kapacitása. Mindez akadályozza a gyökerek optimális fejlődését, illetve a talaj ökoszisztéma megfelelő működését és a szénmegkötést. Ez pedig egyre romló termésátlagokhoz és végül a talaj teljes kimerüléséhez vezet.

A világ talajainak csak 11%-a művelhető, azonban a nem megfelelő művelés hatására a földek nagy részén folyamatosan csökken a talaj termőképessége és szénmegkötő kapacitása. A leromló, rossz egészségi állapotú talajokon nehéz jó minőségű, egészséges növényeket termeszteni, ez pedig az emberi egészségre is hatással van. Ezért paradigmaváltásra van szükség, vagyis a hagyományos talajminőségi mutatók mellett a talajegészségre is oda kell figyelnünk - hangsúlyozta előadásában Biró Borbála, az MTA doktora, az EU Egészséges Talaj és Élelmiszer Misszió hazai szakértője, a talajkímélő gazdálkodásról szóló konferencián. Ez rendszer-szemléletet igényel, amelyben a talaj fizikai és kémiai jellemzői mellett fontos szerepet kap a talaj biológiai aktivitása és élővilágának gazdagsága is, ami az egészséges talaj alappillére.

Van megoldás: egészségesebb talaj, kisebb gazdasági károk

A talajkímélő- és megújító mezőgazdasági gyakorlatok középpontjában az egészséges talaj - egészséges növény - egészséges ember hármasa áll. Ezek a módszerek segítik a termőtalaj regenerációját, a biológiai sokféleség növelését, a szénmegkötést, a víz- és tápanyag-körforgás javítását, az ökoszisztéma szolgáltatások bővítését. Mindezek hozzájárulnak a mezőgazdaság klímaváltozással szembeni ellenállóképességének növeléséhez is.

A talajmegújító gyakorlatokat közel három évtizede alkalmazó (és tapasztalatait könyvben összegző és oktató) Gabe Brown amerikai farmer szerint gazdaságossági szempontból is megéri ezekre a módszerekere váltani, ugyanis a talajmegújítási folyamat során javuló ökológiai változatosság és tápanyag körforgás lehetővé teszi a műtrágya, szerves trágya és növényvédő szerek jelentős csökkentését. Ezen gyakorlatok mellett szól az is, hogy a ráfordítási igény mellett az üzemeltetési költség is alacsony, hiszen a talajbolygatás csökkentésével a kevesebb munkagépnek kevesebb üzemanyagra van szüksége. Emellett a kevesebb jármű kevésbé tömöríti, roncsolja a talajt.

Gabe Brown így foglalta össze a talajmegújító mezőgazdaság alapelveit:

  • A talajbolygatás minimalizálása: a termőtalaj minél inkább bolygatott, annál gyorsabban veszti el a szerkezetét és humusztartalmát, ezért törekedni kell a talajvizsgálaton alapuló, okszerűen végzett, minimális talajművelésre ("min-till") és ahol lehetséges, a szántás teljes elhagyására ("no-till").
  • Növényi változatosság: fontos az egymás után sorrendben termesztett növények változatossága (széles vetésforgó), az együtt termesztett növények és a sok növényfajból álló másodvetésű keverékek, valamint a takarónövények alkalmazása, ugyanis ez segíti a fertőzések, kártevők és gyomok kontrollját, valamint javítja a talaj ökoszisztéma működését, ezáltal pedig a talaj szénmegkötő képességét is.
  • Takart talajfelszín: a talajtakarás elsődleges szerepe, hogy meggátolja a szél és csapadék miatti talajeróziót. Fontos, hogy az év minden hónapjában fedve legyen a talaj, a termesztett főnövények, egyéb takarónövények, valamint mulcs formájában.
  • Élő gyökerek: a földön egész évben jelen lévő változatos növények élő gyökerei állandó táplálékkal látják el a gyökérzónában élő mikrobiális életközösséget, amely jelentős szerepet játszik a tápanyagok feltárásában, körforgásban tartásában és a szénmegkötésben.
  • Állatok integrálása: jó és gazdaságos megoldás az is, ha meghatározott időszakban és helyen engedjük az állatok legeltetését, mivel ez a talaj egészségére és az ökoszisztéma szolgáltatások javítására is jó hatással van.

Az IPCC földhasználattal foglalkozó jelentése szerint erősen függ a helyi talajadottságoktól és a vetési gyakorlattól, hogy a szántás csökkentése valóban több szén elraktározódását eredményezi-e. A legtöbb esetben a szántás mérséklésével/elhagyásával hosszútávon (több mint egy évtized) megnövekedett szénraktározásról tanúskodnak az eredmények a talaj felső 30 cm-es rétegében, de vannak olyan esetek is, ahol a szántás hatására a mélyebb talajrétegekben nőtt a szénraktározás. Ezért egyelőre nem tisztázott, hogy globális szinten a talajmegújító gyakorlatok - a talaj egészségének helyreállításán túl - mekkora szerepet játszhatnak a légköri többlet szén-dioxid eltávolításában.

Hazai helyzet: pár jó gyakorlat, sok bizalmatlanság

Hazánkban is már egyre többen kísérleteznek talajmegújító mezőgazdasági módszerekkel (Talajmegújító Gazdák Egyesülete). Somogyban például gazdálkodók évek óta próbálgatják a különböző módszereket és technológiákat ahhoz, hogy megtalálják a helyi adottságokhoz és a termesztett növények igényeihez legjobban illeszkedő stratégiát.

Berend Ferenc gazdálkodó 2009 óta kísérletezik minimum műveléssel. A talajkímélő gazdálkodásról szóló konferencián elhangzott beszámolója szerint a hagyományos gyakorlatokhoz képest ez több odafigyelést igényel (pl. nehéz a megfelelő fajta és hibridválasztás, követni kell az időben eltérő vegetációs periódusokat), de a talaj egészségének helyreállása szó szerint meghozza a gyümölcsét. A forgatás nélküli talajművelésre való fokozatos áttérési folyamat egyik leglátványosabb eredménye a talajélet felpezsdülése és az egészséges termés. Elmondása szerint rengeteg a teendő ezen a téren, nem csak a földeken, de a gazdák fejében is. Nem kell azonnal no-tillbe váltani, de a túlművelést el kell kerülni.

A konferencián szintén előadó Sztahura Erzsébet, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szakértője szerint is fontos a talaj szerkezetességének javítása és a művelés intenzitásának csökkentése, mivel így a víz elfolyását körülbelül 50%-kal, míg az eróziót 90%-kal lehet mérsékelni. A hatás azonban nem azonnali, körülbelül 3-5 év múlva érezhető ténylegesen a javulás.

Berend egyelőre igen problémásnak látja a helyi gazdák ellenállását, rugalmatlanságát és bizalomhiányát. Ez azonban részben a támogatási rendszer hiányosságaiból is fakad, ezért szerinte a mezőgazdasági támogatásokat olyan kritériumokhoz kellene kötni, melyek a talaj egészségi állapotának megőrzését ösztönzik.

A szakértők egyetértenek abban, hogy oktatással, szaktanácsadással és megfelelő géptechnológiával kellene segíteni a gazdákat abban, hogy minél többen alkalmazzák a számukra megfelelő talajkímélő- és megújító gyakorlatokat. Az Európai Zöld Megállapodás is prioritásként kezeli a talajegészség javítását és megőrzését.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?