Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
Nem szabad elfelejtenünk, hogy nem csak a szántóföldeken, illetve a gyümölcs fák között lehet növényeket, illetve élelmiszert termeszteni. Erre épp úgy alkalmasak, ráadásul egyre többen gondolkodnak is róluk, ezek a háztáji kertek. Azért fontos ez, mert közeleg a március, és ez az a hónap, amikor a talaj már felenged annyira, hogy érdemes rámenni az ősszel felásott területre.
A rengeteg csapadék, és fagyok nyílván nem kímélték a talajt, hiszen azon felfagyási károk jelentkezhettek, valamint az ereszcsatornák is tisztításra szorulnak, emellett a komposztálóban esett károk is le fogják kötni az embereket.
Emellett a konyhakertekben is jelentkeznek már a komolyabbnál komolyabb, sürgető feladatok, hiszen a szikkadt talajon már vethetjük a borsót, a hagymát, esetleg sárgarépát, petrezselymet. Azért is különleges ez az év, mert normál szituációban márciusra már a borsó is sorolna, de idén a sok csapadék miatt várni kellett a vetéssel, persze nem mindenhol, de az ország jelentős részén igen.
Azért tegyük, hogy a borsó vetésével amúgy sem nagyon lehet elkésni, hiszen vannak jópáran, akik az első vetés felszedése után még egyszer vetik a növényt, hiszen frissen jobb a borsóleves is illetve a főzelék is. Arra azonban figyeljünk oda, hogy ne az előző borsó helyére telepítsük az új borsónkat.
Van persze más lehetőség is a konyha folyamatos borsó ellátására. Akkor a fajtákat kell úgy összeválogatni, hogy érési sorrendben kövessék egymást. Ezt még lehet egy kicsit tovább finomítani a vetésidők eltolásával is, amit régen úgy neveztek hogy zöld futószalag.
Hogyan is csináljuk ezt?
Először javallott a rajnai törpével, a debreceni sötétzölddel, a debreceni világos zölddel, a konzervgyöngyével vagy az expressel kezdenünk, hiszen ezek sima magvú, szép gyöngyű fajták, melyek a hideget is jól tűrve hoznak kielégítő termést.
A velőborsókkal a gond az később érnek, magvaik ráncosabbak, illetve a környezeti hatásokra is sokkal érzékenyebbek. Ugyan azt nem szabad elfelejtenünk, hogy ízükben kimagaslóbbak a többinél, valamint a frissességüket is tovább megérzik. Ismertebb fajtái az Újmajori korai, Kelvedon csodája, Zsuzsi, Bella, Léda és a többi.
Hogyan ápoljuk?
A borsó esetében érdemes arra is odafigyelni, hogy a kert inkább napos oldalára vessük el, mivel a virágzást az árnyékos oldal jobban visszafogja, ami rontja a termés minőségét, valamint mennyiségét.
Nagyon fontos része a borsótermesztésnek a mechanikai gyomkorlátozás, tehát a kapálás, hiszen az eszköz a sorközöket tökéletesen fedi, így a gyomok nem tudnak rendesen kifejlődni.
Kártevők, valamint a kórokozók mentesítésével is foglalkoznunk kell, de kiskertben a vegyszeres permetezést jól át kell gondolnunk, emellett rengeteg riasztó növényt is kapni a piacon, valamint a fürkészdarazsak bevetése is egy érdekes eljárás lehet.
Nitrogéngyűjtő gyökérgümőivel pedig besegítenek a következő vetemény tápanyag-utánpótlásába is. Nem véletlen, hogy a nagyüzemi növénytermesztésben is kedvelt elővetemény volt, míg rá nem szoktak a négynövényes vetésváltásra.
Összességében tehát a borsó egy kiváló növény a háztáji kertekben való élelmiszer előállításra. Rengeteg lehetőség van benne, és a növényvédelem is tartogathat izgalmakat azok számára, akik hobbikertészkedéssel akarják elütni szabad idejüket.