Légi támogatás minden földi művelethez

agrarszektor.hu
2012 óta engedélyezett a drónok széleskörű használata Franciaországban. Az alacsony magasságban készült légi felvételek a mezőgazdaságban is hasznosnak bizonyultak. A repülő szerkezetek centiméteres pontossággal képesek az adatokat rögzíteni. Kiválóan kiegészítik a műholdas képeket és hozamtérképeket.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A műholdakhoz képest a mezőgazdasági drónok abszolút előnye, hogy nem zavarják őket a működésükben a felhők. A több éven át gyűjtött, műholdas adatokból viszont jól lehet következtetni a talaj tápanyag-szolgáltató képességére. A két technika kiválóan kiegészíti egymást.


Mi mindenre jó a drón?

Drónokat tudunk használni
• az optimális tápanyag-mennyiség kiszámításához,
• a biomassza alakulásának követésére,
• egy mezőgazdasági berendezés hibáinak feltárására (pl. vetési vagy öntözési hibák),
• gyomok, illetve kártevők, betegségek korai detektálására,
• klorofilltartalom és tápanyag-ellátottság megállapítására,
• víznyomás vagy vízhiány diagnosztizálására,
• vadkár felmérésére,
• erdőben a beteg fák feltérképezésére.

A mérést igénylő műveleteknél a gépeket szenzorokkal kell felszerelni. Jelenleg olyan érzékelőket fejlesztenek, amelyek képesek a nyomelemeket hiányát is jelezni, vagy hőtérképek készítésével a vízszükségletet segítik meghatározni. Már létezik olyan drónirányító szoftver, amelyik magától kiszámolja, melyik az a legrövidebb berepülési útvonal, amelyikkel a legnagyobb területi lefedettség érhető el. A szoftver a fölszállástól a földet érésig irányítja a gépmadarat. A kutatók terveiben már olyan robotok végzik a földi növényvédelmet, amelyeknek drónok adják az utasítást a foltkezelésre. A technika már ma is rendelkezésre áll, de időben elkülönül a felmérés, az adatfeldolgozás, a tervezés és az anyagkijuttatás.


Mennyibe kerül?

Egy profi drón, az irányításához szükséges pilótaképzés, illetve az adatok feldolgozásához szükséges szoftver ára együttesen elérheti a 30 000 eurót (9,3 millió forintot) is Franciaországban. Ezt egyelőre csak a nagyobb cégek, illetve az erre a szolgáltatásra specializálódott vállalkozások engedhetik meg maguknak. A felmérési szolgáltatások 10-15 euróba is kerülhetnek hektáronként. Ha az így nyert információk révén csökkenteni lehet a tápanyagbevitelt, vagy a növényvédelemre fordított költséget, akkor a szolgáltatás kifizetődő lehet.

Magyarországon már 250 ezer forintért kínálnak olyan quadkoptert, amelyik mozgófejes, 2D-s, rezgéscsillapított kamerával és élőkamera-képes távirányítóval rendelkezik, a repülését intelligens elektronika és a GPS- alapú pozíciótartás segíti. A hasonló gépek repülési ideje egy feltöltéssel 20-30 perc, a távirányító hatótávolsága terepviszonyoktól függően elérheti az 1 km-t is. Képesek a lemerülésük előtt visszaszállni a kiindulási bázisra, és akkor is hazarepülnek, ha elvész az irányító és a drón közötti kapcsolat.

Egy egymillió forintos gép minden paraméterében különbözik az előbbitől: igényesebb anyagból épül, a kamerája 360 fokos, körbeforgó, Ultra HD felbontású, 4K-s eszköz, navigációs rendszere több műholdas rendszerhez pozícionál, nagyobb a hatótávolsága, a teherbírása, jobb az akkumulátora és gyorsabban feltölthető. A kínált technikai megoldások szédületes tempóban fejlődnek, miközben az árak csökkennek. Hamarosan bármelyik gazdaság számára elérhető lesz a műveletek légi támogatása.

(Források: Farmer Weekly, február 13. 2018. és Terre-net media 2017. március 23.)

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06