Nem áll le a kínai gépgyártó: teljesen automata mezőgazdasági robotot dobtak piacra

Nem áll le a kínai gépgyártó: teljesen automata mezőgazdasági robotot dobtak piacra

agrarszektor.hu
A kínai gyártó decemberben rukkolt elő az R80 Agricultural Utility Vehicle névre keresztelt automata, multifunkcionális mezőgazdasági robottal. A robotra más gyártók által tervezett eszközök is felszerelhetőek lesznek, és képes lesz mind a sík terepekhez, mind a lejtős földekhez alkalmazkodni. A robotot a XAG a decemberi pekingi Smart Agriculture Conference keretén belül mutatta be.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A mezőgazdasági drónjairól ismert XAG elmondása szerint az R80-as több feladatkörben is használható lesz, írta meg a Future Farming. Egyfelől mezőgazdasági felszereléseket, eszközöket és anyagokat lehet vele kiszállítani, de a gyártó XioT terepfigyelő rendszerének hordozójaként is szolgálhat, amely rendszer a növények, az időjárási körülmények, a talajhőmérséklet, a nedvesség és még sok más változó mérésére és naplózására szolgál.

Az R80-as robotot a XAG JetSprayer permetező rendszerével is fel lehet szerelni. Ebben az esetben mintegy 80 liternyi folyadékot tud szállítani, és a gyártó elmondásai szerint óránként 7 hektárnyi területen képes kijuttatni a beletöltött vegyszert.

A JetSprayer rendszer 21 kPa maximális nyomást tud elérni, a kijuttatási sebesség pedig a 130 m/s-ot is elérheti. A robot egy 70 cm átmérőjű kör ívén meg tud fordulni, maximális haladási sebessége pedig 1,5 m/s (5,4 km/h) lesz. Az R80-as 12 méteres szélességben képes kijuttatni a permetszert.

Az R80-as mezőgazdasági robot mellett a XAG kifejlesztett és piacra dobott egy önvezető rendszert, amely a XAPC nevet kapta. A gyártó szerint úgy tervezték ezt a márkafüggetlen rendszert, hogy a közepes és nagyméretű mezőgazdasági gépeknél javítsa a műveleti pontosságot és teljesítményt (közepes traktor: 20-50 lóerő; nagy traktor: 50+ lóerő). A XAPC egyszerűen kapcsolódik egy tablethez vagy okostelefonhoz, és hozzáférést teremt egy RTK-pontosságú navigációs hálózathoz, amellyel elkerülhetőek lesznek jármű használata során a kihagyások, az átfedések és a növényekben okozott kártétel.

A XAG emellett bemutatta Smart Agriculture System nevű, XSAS rövidítésű okos mezőgazdasági rendszerét is. Ez a kis- és közepes gazdaságok számára nyújt aprólékos segítséget a gazdálkodás minden elemében a vetéstől kezdve, a műtrágyázáson át a növényvédelmen keresztül egészen a betakarításig. A XSAS egységbe tömöríti a precíziós gazdálkodási eszközöket, a mezőgazdasági IoT és AI megoldásokat, hogy tudományos alaposságú növénytermesztési modelleket alkosson, digitalizálja és kezeli gazdálkodási naplót, valamint elérendő célokat határoz meg a gazdálkodással kapcsolatban. A XAG új termékei először a kínai piacok számára lesznek elérhetőek, de a 2020-as év során a világ többi országába is el fognak jutni.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?